Cum sa dai de doua ori cu bata intr-o balta de milioane de euro de la UE

Cu mult inainte ca Sibiul sa devina oficial Capitala Culturala Europeana, Iasiul s-a batut cu caramida in piept ca e capitala culturala a Romaniei. Si cam cu caramida asta a ramas, de la atata rafinament si democratie culturala, probabil, ca alta explicatie nu avem. Faptele pe care ne bazam: Iasiul zice de vreo trei ani ca isi doreste un centru expozitional. Initiativa a plecat de la Consiliul Judetean(CJ) Iasi de prin 2004 si a fost botezata „Centrul Expozitional Judetean Iasi”.

Finantarea trebuia sa vina prin Programul PHARE 2004-2006. Asa, vreo 6 milioane de euro. In 2006, este organizata o licitatie si desemnat un castigator portughezii de la Obras Publicas e dmiento Armada (OPCA). Numai ca, mai multi oficiali de la CJ Iasi si de la fostul Minister al Integrarii Europene au aruncat in presa informatia cu castigatorul desemnat si daca legislatia romaneasca in domeniu iti permite sa iti dai drumul la gura cand vrei tu, aia europeana e mai fandosita. Adica nu poti anunta in presa castigatorul unei licitatii inainte de a fi emisa varianta oficiala.

Astfel, s-au trezit unii mai destepti, au facut contestatie, iar licitatia a fost anulata de catre Comisia Europeana. La momentul anularii, fostul MIE a tacut malc, iar CJ Iasi a fost de-a dreptul oripilat: „Consideram ca recomandarea Delegatiei Comisiei Europene formulata in scris la adresa MIE, in sensul anularii licitatiei, nu are, la prezenta data, niciun temei legal” (citat din corespondenta CJ Iasi cu MIE).

In 2007 s-a organizat o noua licitatie, iar proiectul a fost atribuit consortiului SC Compania Nova Construct SA & SC Conest SA. Numai ca una dintre firmele castigatoare, SC Compania Nova Construct SA, a facut terci un proiect sponsorizat prin fondurile SAPARD. Astfel, pentru un milion de euro, Nova Construct a reusit performanta sa toarne niste balast peste opt kilometri de drum in Suceava. Probabil ca la centrul din Iasi vor reusi sa construiasca un singur perete, cu nenumarate gauri, in clasicul stil futurist.

Sursa: Academia Catavencu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top