Finantari pentru afaceri in fasa

Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) aloca bani de la buget pentru dezvoltarea firmelor in fiecare an.

Pentru a primi finantare prin “Programul national de sustinere a investitiilor intreprinderilor nou-infiintate si a IMM”, firma trebuie sa aiba cel putin trei luni de existenta si sa activeze in domeniul productiei. Se poate lua o suma nerambursabila de maximum 10.000 de euro. Insa acesti bani nu pot acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. Partea intreprinzatorului trebuie sa reprezinte minimum 15%, restul de 25% fiind acoperit de un credit bancar.

Al doilea program, pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare, este destinat persoanelor cu varste intre 18 si 35 de ani. In prima faza, beneficiarii selectati dupa completarea unui formular urmeaza cursurile de pregatire antreprenoriala organizate de minister. A doua faza este finantarea de la buget si banci a proiectelor bune de afaceri. Tinerii isi pot imparti povara finantarii in: 45% de la stat (o valoare maxima de 20.000 de lei), 40% credit bancar si 15% contributia proprie.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) ofera garantii pentru IMM cu risc mai mare decat cel obisnuit.

A treia varianta la care pot apela cei care vor sa-si demareze o afacere este un imprumut de la o institutie financiara nebancara (IFN). Acestea sunt institutii de microfinantare care ofera credite in valoare de aproximativ 24.000 de euro intreprizatorilor cu risc ridicat.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.