Banca Europeana de Investitii (EIB) investeste 25 de milioane de euro in Fondul European pentru Sud-Estul Europei (European Fund for South-East Europe, EFSE), care va imprumuta, la randul sau, fondurile EIB, prin intermediul unor institutii financiare, intreprinderilor mici, microintreprinderilor si gospodariilor individuale.
Obiectivul EFSE este de a-si concentra majoritatea investitiilor in tarile din Balcanii occidentali, iar restul in Bulgaria, Romania si Moldova si, posibil, in alte tari din sud-estul Europei.
Investitiile EIB, informeaza europa.eu, vor sprijini accelerarea dezvoltarii economice in sud-estul Europei prin asigurarea de fonduri de dezvoltare suplimentare, in special pentru intreprinderi mici si microintreprinderi. Aceste activitati sunt in deplina concordanta cu IPA (Instrument for EU Pre-Accession Assistance) axat pe atragerea de investitori privati in aceasta regiune. Operatiunile EFSE sunt importante pentru continuarea dezvoltarii economice a sud-estului Europei in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca si reducerea saraciei.
Fondurile EIB vor imbunatati accesul intreprinderilor mici si microintreprinderilor locale, precum si al gospodariilor individuale la finantari pe termen mediu si lung menite a raspunde nevoilor acestora de investitii. Aceasta este prima operatiune financiara structurata a EIB in regiune, diversificand astfel produsele EIB care se adreseaza sud-estului Europei si trimitand un semnal pozitiv sectorului financiar local.
Primul obiectiv al EIB, institutia Uniunii Europene de finantare pe termen lung, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre prin finantarea investitiilor sanatoase. Optiunile de finantare ale EIB in Balcanii occidentali joaca un rol important in procesul de integrare in Uniunea Europeana a tarilor din regiune. Asistenta EIB sprijina atitudinea europeana deosebit de activa in acordarea de stimulente pentru reforma politica si economica si in incurajarea reconcilierii sociale in regiune.
Sprijinul acordat dezvoltarii microintreprinderilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si municipalitatilor reprezinta o prioritate a EIB. Acest tip de credit acordat de EIB ajuta la cresterea productivitatii si capacitatii concurentiale a IMM si microintreprinderilor care, impreuna, au o contributie importanta la cresterea economica, modernizare si ocuparea fortei de munca.
Din 1995, EIB a asigurat credite intermediate pentru sprijinirea micilor investitii ale IMM si municipalitatilor din Balcanii occidentali in valoare de 510 milioane de euro (ceea ce reprezinta 20% din totalul imprumuturilor din regiune). Creditele intermediare acordate din 1990 se ridica la 215 milioane in Bulgaria si 470 milioane euro in Romania.