Imprumut extern de 33 milioane de euro, pentru proiecte ale MAI

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va primi peste 33 de milioane euro, dintr-un imprumut extern, din care peste 24 de milioane vor fi folosite pentru modernizarea retelelor de comunicatii si informatizare, iar restul pentru dezvoltarea unui sistem national de evidenta a persoanelor condamnate.

Guvernul a decis sa contracteze un credit extern in valoare de 33,202 milioane de euro, fonduri din care vor fi finantate proiecte prioritare ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Fondurile vor fi contractate de la Dexia Kommunalkredit Bank AG iar acordul va fi semnat, din partea Guvernului, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Din suma contractata, peste 8,6 milioane de euro vor fi utilizate pentru modernizarea si dezvoltarea sistemului national de informatizare a evidentei dactiloscopice – decadactilare a cazierului judiciar.

Evidenta dactiloscopica-decadactilara este o baza de date cu amprentele digitale ale tuturor persoanelor care au suferit condamnari, atat cetateni romani cat si straini.

Aceasta baza de date urmeaza sa fie informatizata, in acest fel cetatenii putand obtine pe loc certificatului de cazier judiciar, indiferent de localitatea in care este facuta solicitarea sau de locul de nastere al solicitantului. in prezent, aceasta fisa se completeaza manual.

De asemenea, 24,5 milioane de euro din imprumut vor fi folosite pentru achizitionarea de echipamente, software, investitii si materiale destinate modernizarii si dezvoltarii retelelor de comunicatii si informatizare ale MAI.

Rambursarea imprumutului, precum si plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente se vor asigura din bugetul MAI, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie. De asemenea, taxele si impozitele vor fi suportate din bugetul MAI.

Perioada de rambursare a acestui credit este de cinci ani pentru prima transa (8,6 milioane euro) si de sapte ani pentru a doua transa (24,5 milioane de euro).

MFP, in calitate de imprumutat, si MAI, in calitate de subimprumutat, vor incheia un Acord de imprumut subsidiar, potrivit caruia MAI are intreaga autoritate si responsabilitate in implementarea proiectelor si utilizarea sumelor imprumutate, iar MFP va efectua platile aferente serviciului datoriei publice externe.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.