Iesenii au contractat credite de 250 miliarde lei pentru agricultura

Aproximativ 30 de ferme agricole din judetul Iasi au apelat in acest an la creditul agricol pentru productie sau investitii directe. Valoarea creditelor contractate se ridica la aproape 250 miliarde lei. Agricultorii care contracteaza astfel de credite pot beneficia de alocatii bugetare, reprezentate de cateva procente din valoarea creditului, singura conditie fiind sa ramburseze creditul si dobanzile bancare la termenul stabilit in contract.

Astfel, fermierii care solicita credite pentru a-si dezvolta activitatile curente de productie agricola primesc 30 la suta din valoarea creditului daca l-au rambursat la timp. Agricultorii care contracteaza credite pentru investitii directe pot primi pana la 50 la suta din suma imprumutata, in functie de tipul proiectului de investitii. Cei care solicita creditele pentru investitii in depozite pentru cereale pot primi pana la 30 la suta din suma ceruta, care poate fi de maxim 30 mii Euro. Producatorii care contracteaza credite pentru a achizitiona masini agricole noi pot primi pana la 25 la suta din suma contractata.

Cei mai avantajati sunt producatorii care au credite pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, care pot primi chiar jumatate din suma solicitata, a carei valoare poate ajunge pana la 15 mii Euro. Termenul maxim de restituire a creditului pentru investitii este de zece ani, iar solicitantii pot beneficia o singura data de un proiect de creditare a unuia sau a mai multor obiective de investitii directe, fara a depasi plafonul maxim de creditare stabilit pentru fiecare dintre acestea.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.