Frauda din banii Uniunii Europene la Caransebes

Peste 90.000 de euro au fost “absorbiti” ilegal din fondurile europene de administratorul mai multor firme private din Caransebes, judetul Caras-Severin, cu ajutorul altor cinci persoane. Acestia au fost trimisi in judecata, recent, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara, pentru infractiuni contra intereselor Comunitatii Europene.

Potrivit DNA, intre anii 2003 si 2004, Petru Nica in complicitate cu Ana Ganciov, Bujor Oancea, Simion Dugalia, Gheorghe Lala si Petrisor Rusulescu, in baza unor documente false, au beneficiat de aproape 100.000 de euro nerambursabili pe care trebuia sa-i foloseasca pentru eficientizarea activitatii unei firme.

In documentele prin care s-au accesat banii, acestia s-au obligat sa achizitioneze utilaje, sa realizeze lucrari de amenajare a unei hale de productie, sa efectueze studii, cercetari si sa creeze 11 locuri de munca. Dupa primirea banilor, investitiile s-au facut doar pe hartie, fiind achizitionate fictiv utilaje care se aflau in patrimoniul altor societati administrate de Nica.

Aparenta de legalitate s-a creat cu ajutorul complicilor, care au aparut ca ofertanti la o licitatia inexistenta, in urma careia s-ar fi cumparat utilajele. Si amenajarea halei de productie s-a simulat cu documente masluite, lucrarile fiind atribuite fictiv unei anumite firme. Cand perioada de implementare a proiectului finantat din fonduri PHARE a expirat (noiembrie 2004), in acte s-a mentionat ca toate obligatiile asumate prin contract au fost indeplinite.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor s-a constituit parte civila in procesul penal intentat celor sase persoane, solicitand 96.440,14 euro, reprezentand fonduri PHARE, cofinantare de la bugetul de stat si comisioane de transfer bancar. Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii pe unele bunuri imobile ale administratorului. Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Caransebes.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.