Nicolas Sarkozy vrea sa modifice politica agricola europeana

Prezent la Salonul national al agriculturii, presedintele Sarkozy si-a anuntat intentia ca in perioada Presedintiei franceze a Uniunii Europene, din al doilea semestru al acestui an, sa modifice Politica Europeana Comuna (PAC).

Desi calendarul UE prevede demersuri in acest sens abia din 2013, Sarkozy crede ca inca de pe acum este cazul sa se actioneze pentru a pune politica agricola europeana pe noi baze, care sa vizeze apararea agriculturii continentului, o mai judicioasa politica de stimulare a productiei, care sa asigure hrana populatiei europene din productie proprie.

Inca din acest an, Sarkozy intentioneaza sa inceapa “discutii de fond” cu partenerii din UE, inainte ca bugetul Uniunii sa fie – asa cum se preconizeaza – diminuat la capitolul privind fondurile alocate subventionarii agriculturii.

Parisul simte pericolul unei posibile reduceri drastice a subventiilor agricole si pledeaza pentru o Politica Europeana Comuna care sa regularizeze pietele finantand capacitatile de stocare (si nu distrugand excedentele agricole, cum s-a practicat in anii ’80), dar care sa intervina acolo unde ajutoarele raman indispensabile.

Guvernul francez are in vedere, de pilda, o mai buna distribuire a fondurilor venite de la Bruxelles, in beneficiul tuturor si nu numai al marilor exploatatii agricole. Caci, potrivit actualei politici agricole, la nivelul Uniunii, 20% din intreprinderile agricole primesc 80% din totalul fondurilor destinate agriculturii.

Seful statului francez doreste sa inceapa de pe acum demersurile pe langa fiecare partener european, intrucat, in luna mai, Comisia Europeana isi va prezenta propriile propuneri de modificare a PAC, propuneri ce trebuie adoptate exact in perioada Presedintiei franceze a UE.

Presa franceza sintetizeaza in maniera directa discursul inaugural al presedintelui Sarkozy de la Salonul agricol: vrea sa profite de Presedintia franceza a UE pentru a obtine mentinerea – si dupa 2013 – a celei mai disputate componente a politicii agricole europene – subventiile agricole la un nivel cat mai apropiat de cel actual, de ele profitand in primul rand Franta. Venind cu astfel de promisiuni de mare interes pentru agricultorii francezi, nu este exclus ca Nicolas Sarkozy sa fi urmarit o revenire in sondajele de popularitate la cotele de dinaintea instalarii la Elysee.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.