Ideile de afaceri finantate de UE

Programul Operational Regional (POR) este una dintre sursele la care firmele romanesti pot apela pentru a finanta investitiile. Programul a fost conceput pentru a sprijini afacerile si initiativele antreprenoriale cu scopul de a crea noi locuri de munca si de genera crestere economica durabila.

Una dintre schemele de finantare care sustine proiectele de investitii este Axa 4 a POR – “Sprijinirea mediului de afaceri regional si local”. Aceasta acopera 60-70% din totalul cheltuielilor eligibile, in cazul intreprinderilor mari aceasta fiind doar de 40%. Pentru a putea depune dosarul de finantare trebuie ca proiectul sa aiba o valoare totala intre 500.000 si 25 de milioane de euro. Secretul este ca un procent cat mai mare din cheltuieli totale ale proiectului sa reprezinte cheltuieli eligibile pentru finantarea europeana.

Si proiectele din turism se pot finanta din POR, atat timp cat valoarea minima a proiectului este de 200.000 euro, dar nu depaseste 25 milioane de euro. In cazul modernizarii si extinderii structurilor de cazare existente pragul maxim coboara la 17 milioane de euro. Pana la 1,5 milioane de euro bani nerambursabili pot primi IMM-urile care vor sa se extinda si sa se modernizeze, fie ca este vorba despre echipamente de productie sau know-how, software si instruirea personalului pentru a lucra cu noile tehnologii. Fondurile sunt acordate in cadrul Programului Operational Sectorial – “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS – CCE), Axa 1 – “Un sistem de productie inovativ si ecoeficient”.

Finantarile se pot obtine si pentru implementarea sistemelor de management al calitatii, de tip ISO9001 sau pentru etichetarea ecologica a produselor.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.