Neamtul va avea un buget mai mare

Serviciile de specialitate ale Consiliului Judetean (CJ) Neamt lucreaza la proiectul de buget pentru 2008, ce urmeaza a fi discutat si aprobat de alesii judeteni, pana pe 15 ianuarie.

A intervenit o noutate in modul de alocare a fondurilor, in sensul ca pentru echilibrarea bugetului judetului a intervenit o modificare in formula de calcul a acestor sume ce urmeaza a fi repartizate localitatilor. Pana anul trecut, aceste repartizari erau calculate de Directia de Finante Publice. Anul acesta, aceste repartizari vor fi facute de Consiliul Judetean. Se vor respecta aceleasi criterii de repartizare, respectand formula de calcul aprobata de Ministerul de Finante, respectiv suprafata de intravilan, numarul populatiei, aici intervenind un criteriu nou, stimulativ, care se refera la gradul de colectare al veniturilor proprii. Daca o comunitate locala a reusit sa stranga toate fondurile provenind din taxe si impozite locale se ia in calcul si procentul de colectare.

La nivelul judetului Neamt au fost prinse in proiectul de buget 53.986 lei, provenind din sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru finantarea cheltuielilor descentralizate. Pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului si a centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap se vor aloca 24.403 lei. Un alt capitol se refera la sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, din care au fost alocate 254.892 lei. Din aceasta suma, 197.310 lei vor fi alocati pentru finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamant preuniversitar de stat.

Capitolul III se refera la sume defalcate din TVA destinate reabilitarii drumurilor judetene si comunale, avand o valoare de 10.351 lei. Din capitolul IV, reprezentand sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, judetului Neamt i-a fost repartizata suma de 90.002 lei.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.