Subventiile fermierilor romani, mult mai mici decat cele primite de fermierii europeni

Agricultura va avea la dispozitie anul acesta peste 3 miliarde de euro. Fondurile vin atat de la Uniunea Europeana cat si de la bugetul de stat si sunt destinate fermierilor care isi vor cultiva terenurile.

In 2008, agricultorii vor primi 50 de euro de hectar din fonduri europene, plus 30 de euro pe hectar din fondurile nationale. La inceput, subventiile vor fi virate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, urmand ca, la sfarsitul anului, agentia sa isi recupereze banii de la Uniunea Europeana. Romania este inca departe de tarile europene in ceea ce priveste subventiile in agricultura.

Daca un agricultor roman primeste circa 50 de euro pe hectar, unui fermier francez ii sunt alocate aproape 400 de euro, iar unuia din Ungaria circa 200 de euro. Ministerului Agriculturii i-au fost alocate in 2008 aproximativ 2,66 procente din PIB, adica 11,7 miliarde de lei. O mare parte din bani va fi directionata in programe de sprijin pentru fermieri. Totodata, fondurile europene alocate pentru acest an sunt destinate exclusiv fermierilor. Este vorba despre plati directe de peste 440 de milioane de euro.

Alte fonduri vor veni si prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, dar numai pe baza de proiecte. Banii vor putea fi accesati dupa ce Uniunea Europeana va aproba Planul National de Dezvoltare Rurala, cel mai probabil in luna februarie.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.