Responsabilitatile beneficiarilor fondurilor Phare

Autoritatile locale si centrale, regiile autonome si companiile nationale care sunt beneficiari ai contractelor finantate din fonduri Phare de coeziune economica, sociala si cooperare transfrontaliera vor avea noi responsabilitati in ceea ce priveste utilizarea fondurilor pe care le acceseaza.

Beneficiarii proiectelor vor avea obligatia ca la semnarea contractului sa demonstreze ca dispun de surse de cofinantare, sa transfere sumele necesare in cel mult cinci zile de la emiterea certificatului de plata, sa asigure amplasamentul lucrarii in maximum 28 de zile si sa acopere eventualele costuri determinate de nefinalizarea proiectului.

Acestea sunt intre cele mai importante obligatii ce revin autoritatilor sau institutiilor care beneficiaza de contracte finantate din fonduri Phare de coeziune economica, sociala si cooperare transfrontaliera, potrivit unei Ordonate de urgenta adoptate de Guvern.

Noile reglementari stabilite de Executiv au rolul de a responsabiliza autoritatile locale, precum si celelalte institutii benefiare, in ceea ce priveste utilizarea fondurilor Phare, in conditiile in care in perioada urmatoare vor fi facute contractari de aproximativ 696 milioane de euro.

In momentul de fata, asa cum sunt semnate Memorandumurile PHARE, beneficiarii finali nu sunt parte semnatara a unui contract de lucrari. Din acest motiv, exista cazuri in care beneficiarii, desi aveau stipulate niste obligatii intr-un acord-cadru semnat cu autoritatea de implementare acestia nu le indeplineau.

La semnarea contractului de lucrari, autoritatea contractanta trebuie sa faca dovada existentei sursei de co-finantare, potrivit noilor reglementari. In cazul contractelor de lucrari care se deruleaza pe mai multi ani, beneficiarii vor prezenta, la semnarea contractului, bugetul aprobat pentru anul in curs si proiectia bugetara multianuala.

Beneficiarii sunt obligati sa transfere contravaloarea corespunzatoare contributiei lor, aferenta contractului de lucrari, in contul de trezorerie deschis de Ministerul Integrarii Europene, in cel mult 5 zile lucratoare de la data emiterii certificatului de plata. In cazul nerespectarii acestei prevederi, beneficiarii suporta toate costurile ce decurg ca urmare a neindeplinirii acestei prevederi.

Beneficiarii sunt obligati sa puna la dispozitia constructorului amplasamentul lucrarii, liber de orice sarcini, in termen de 28 de zile de la data semnarii contractului. Acest termen este obligatoriu, daca contractul nu prevede altfel.

Dificultati in derularea contractelor finantate din fonduri Phare sunt cauzate si de refuzul autoritatilor locale de a prelua investitiile, desi proiectele sunt finantate integral din fonduri guvernamentale.

Din acest motiv noile prevederi stabilesc ca in termen de 14 zile de la notificarea Autoritatii Contractante, beneficiarii sunt obligati sa preia obiectivul realizat la terminarea lucrarilor sau sa preia santierul in cazul incetarii lucrarilor. In cazul nerespectarii acestui termen, beneficiarii suporta toate costurile ce decurg ca urmare a neindeplinirii acestei obligatii.

Daca, pe parcursul executarii lucrarilor, valoarea lucrarilor executate depaseste valoarea finantarii nerambursabile, diferenta necesara pentru finalizarea proiectului va fi suportata de beneficiar.

In cazul in care lucrarile nu sunt finalizate din cauza neindeplinirii intocmai si la timp de catre beneficiari a obligatiilor prevazute de acordul cadru, pentru a permite efectuarea tuturor platilor stabilite in memorandumul de finantare, beneficiarii raspund pentru finantarea si finalizarea tuturor lucrarilor ramase de executat si pentru plata acestora. Exceptiile fac cazurile de forta majora.

Beneficiarii sunt obligati sa acorde sprijin echipei de control a Autoritatii Contractante in activitatile de control si recuperare a fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de co-finantare aferente.

Beneficiarii au obligatia sa furnizeze reprezentantilor Autoritatii Contractante, pe parcursul desfasurarii controalelor, documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control. In cazul in care aceste documente nu pot fi furnizate imediat, beneficiarii sunt obligati sa raspunda in zece zile de la data solicitarii.

Sursa: EU-RO Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.