BCR scumpeste creditele cu 0,5%

Banca Comerciala Romana (BCR) reactioneaza la semnalul tras de BNR si mareste dobanzile la credite si la depozite. Astfel, BCR a majorat cu 0,5% ratele dobanzilor la creditele in lei si euro si va creste la 1 februarie, cu pana la 0,8%, dobanzile platite la depozitele in moneda nationala si euro, a informat banca.

Decizia de majorare a dobanzilor este efectul direct al deciziei BNR si al evolutiei pietelor financiare internationale. Majorarea nivelului dobanzii in lei este determinata de cresterea de catre BNR a ratei dobanzii de politica monetara la 8%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, indeosebi a ratei inflatiei. Scumpirea creditelor acordate in euro se datoreaza urcarii costurilor surselor de finantare in conditiile turbulentelor din pietele financiare.

Majorarea dobanzii in euro si lei se aplica atat creditelor aflate in sold, mai putin celor cu dobanda revizuibila semestrial, unde rata va fi ajustata la data de 31 martie 2008, cat si noilor credite acordate incepand cu data de 21 ianuarie. Nivelul ratei aferente creditelor in euro cu dobanda fixa in prima perioada de creditare nu se va modifica deocamdata.

Fostul presedinte al BCR, Nicolae Danila, avertizase inca de la sfarsitul verii anului 2007 ca turbulentele marilor piete financiare vor scumpi banii si bancile comerciale romanesti vor avea costuri marite de finantare, chiar daca imprumuta bani de la bancile-mama. El estima ca efectul imediat al crizei de lichiditati pe plan international va fi marirea dobanzilor la depozite, pentru a atrage bani din tara, cat si scumpirea creditelor.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.