Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) percepe un tarif intre 1% si 6% pentru serviciile de consultanta oferite fermierilor care doresc sa elaboreze proiecte pentru fonduri europene.
„Pentru proiectele a caror cofinantare publica este mai mica de 10.000 de euro, asistenta tehnica este gratuita. in ceea ce priveşte consultanta pentru elaborarea proiectelor, tariful perceput de ANCA este negociabil, intre 1% şi 6 %”, a spus Viorel Morarescu. Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR) nu a aprobat inca bugetul ANCA pentru informarea fermierilor in 2008.
„In perioada urmatoare vom discuta cu Ministerul Agriculturii şi speram ca bugetul alocat pentru informarea fermierilor va fi aprobat in scurt timp. La nivelul ministerului se discuta inca despre infiintarea Camerelor Agricole şi nu ştim ce decizie s-a luat, respectiv daca acestea vor functiona sau nu pe structura ANCA „, a mentionat Morarescu.
Potrivit unui act normativ emis de MADR privind serviciile oferite de ANCA in 2008, institutia este abilitata sa organizeze cursuri de pregatire profesionala, pentru care percepe un tarif de 60 de lei pentru eliberarea certificatului de calificare profesionala. Daca fermierii intentioneaza sa se asocieze, dar nu cunosc procedura, pot apela la serviciile agentiei de consultanta, dar au de achitat un tarif de 500 de lei pentru un dosar, fata de 300 de lei taxa perceputa in 2007. Tariful de 500 de lei este valabil şi pentru serviciile de contabilitate oferite de ANCA pentru ferme.
ANCA, institutie aflata in subordinea MADR, a alocat doua milioane de lei pentru informarea fermierilor in 2007, aproape dublu fata de 2006. La inceputul lunii septembrie 2007, MADR a anuntat ca va elabora un proiect pentru infiintarea Camerelor Agricole, misiunea acestor structuri fiind informarea fermierilor care doresc sa acceseze fonduri europene.