Mai toate bancile romanesti au scumpit creditul

Intre 0,5 si 1% in medie si pana la maximum 3%. Acestea sunt procentele pe care bancile romanesti le-au adaugat la dobanzile produselor de creditare. Mai mult, o parte a institutiilor de credit au ales sa majoreze si comisioanele sau chiar sa introduca unele noi. Aceste modificari sunt urmarile directe ale cresterii inflatiei si ale majorarilor dobanzii de politica monetara. Iar scumpirea creditului nu se va incheia aici, dupa cum arata cifrele macroeconomice. Banca Nationala isi va apara tinta de inflatie. Dobanda de politica monetara va creste si in februarie cu 0,5%. Acest lucru va duce si la o scumpire a creditarii.

De altfel, majoritatea bancherilor din Romania anticipau inca de la finele anului 2007 cresteri ale costurilor creditarii. Printre acestia si presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, care vede o crestere de pana la 2% a dobanzilor la credit pe ansamblul acestui an. Si Unicredit, intr-un raport recent, arata ca dobanzile vor urca in 2008 ca urmare a reinflamarii inflatiei. Majorarile de dobanda se aplica tuturor creditelor pe care bancile le au in portofoliu, deci si creditelor deja acordate, cu exceptia situatiei in care creditatul se afla inca in perioada (de maximum 3 ani) cu dobanda fixa stabilita prin contract.

BCR a dat semnalul si a facut-o in modul cel mai transparent posibil, printr-un comunicat de presa. Astfel, cea mai mare banca din Romania a indexat dobanda la credit cu 0,5% in medie. Sunt insa si cresteri mai mari, cum gasim la creditul Camin Extra BCR cu dobanda fixa pe trei sau cinci ani, unde dobanda a urcat cu 1,13%, pana la 9,94% pe an.

BRD a crescut dobanda la un singur credit in lei, adica cel de nevoi personale cu garantii reale, spun reprezentantii bancii. Aceasta crestere este de 1,65% pana la 10,26%. Pe de alta parte, banca a decis sa majoreze cu 1% dobanda la creditele Habitat Plus si Habitat Ipotecar, pana la 6,75% pentru varianta cu dobanda fixa pe un an in euro, dar a redus cu 1,25% dobanda la varianta in dolari cu dobanda variabila. Raiffeisen nu a operat pana acum nicio modificare de dobanda.

UniCredit Tiriac spune ca a “aliniat” dobanzile la credit avand in vedere ca a mostenit produse de la trei banci diferite (fostele HVB, Banca Tiriac si UniCredit). Asadar in portofoliul bancii exista unele credite care s-au scumpit si altele care s-au ieftinit. Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca media cresterilor este de 1%, iar cea a scaderilor de 3%. La creditul pentru orice pe 5 ani dobanda a crescut insa cu 3%, atat la lei, cat si la euro, pana la 7,95%, respectiv 6,95% pe an. UniCredit Tiriac a introdus si un comision nou de 0,5% aplicat la soldul creditului. Banca a operat si modificari in jos, cum ar fi la unul dintre creditele imobiliare.

Un alt jucator important din piata bancara care a marit dobanzile la doua dintre produsele pe care le ofera este ING. Banca olandeza a crescut dobanda anuala la creditul de nevoi personale cu ipoteca pana la 7,25% pentru euro, adica a facut o indexare de jumatate de punct procentual. Alpha Bank are, la majoritatea creditelor, doar majorari marginale datorate in primul rand modificarilor dobanzii Euribor. Totusi, creditul auto s-a scumpit cu 1,3%, in timp ce creditele imobiliare au suferit majorari de dobanda de 0,25%.

Banca Romaneasca a crescut dobanda la creditul de nevoi personale in lei cu 1,1% pana la 12,6%. Piraeus Bank, una dintre institutiile de credit cu cele mai importante cresteri pe retail, isi baga saptamana aceasta sefii in sedinta pentru a decide daca vor creste sau nu dobanzile.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.