Subventii parloaga de la UE, mai avantajoase pentru taranii care nu-si lucreaza pamantul

Banii alocati de UE pentru terenurile agricole din Romania par sa fie o afacere rentabila pentru fermierii care nu vor sa cultive pamantul. Plata la hectar nu este conditionata de infiintarea culturilor agricole, ci doar de intretinerea terenurilor. Astfel, proprietarii care nu lucreaza terenul au un beneficiu mai mare fata de fermierii care suporta costuri de pana la 2.500 de lei la hectar.

In luna martie, proprietarii trenurilor agricole vor primi o subventie de 50 de euro la hectar. Cei care nu lucreaza terenul au de cheltuit in jur de 50 de lei pentru intretinerea suprafetei agricole, dar primesc integral subventia la hectar. In egala masura, pentru fermierii care aleg infiintarea culturilor agricole, plata la hectar nu acopera decat o parte din costurile aferente unui hectar.

In Romania, circa trei milioane de hectare de teren sunt nelucrate, sunt lasate in parloaga. Proprietarii acestor terenuri sunt fie mici fermieri, care nu au bani sa lucreze terenul, fie afaceristi imobiliari care asteapta sa creasca pretul pamantului. In primul caz, ar trebui sa existe politici coerente, in sprijinul micilor fermieri. In al doilea caz, o solutie ar fi impozitarea terenului lasat in parloaga.

Pentru comasarea terenurilor agricole, reprezentantii fermierilor au solicitat dezvoltarea unui produs bancar de tip „credit funciar”.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top