Zona metropolitana mai are de asteptat

Proiectul zonei metropolitane Bucuresti e dezbatut de mai mult de cinci ani, insa autoritatile nu au reusit inca sa-l puna in practica. La teorie stam bine, avem mai multe variante de proiecte, insa acestea sunt dezbatute la infinit, fara a avea o finalitate. Ultima idee a edililor este ca proiectul de constituire a zonei metropolitane sa fie reglementat prin Legea Capitalei, un act normativ despre care, la fel, s-a tot discutat, dar nu s-a facut nimic concret.

Proiectul referitor la zona metropolitana care a fost realizat la nivelul Primariei Capitalei se afla inca in dezbateri. “Din punctul nostru de vedere, ar fi bine ca zona metropolitana sa fie reglementata prin lege organica, Legea Capitalei. Un parteneriat intre Bucuresti si Ilfov se realizeaza mai greu”, a declarat Ionut Popa, viceprimar general. Colaborarea dintre autoritatile din Bucuresti si cele din Ilfov, care vor fi incluse in zona metropolitana, nu s-a desfasurat prea bine in ultima veme. Viceprimarul Popa s-a plans ca anumite investitii ale municipalitatii care trebuie realizate la granita cu Ilfovul sunt intarziate din cauza autoritatilor din judetul respectiv.

De exemplu, in cazul pasarelei pe care primaria dorea sa o construiasca in zona Domnesti a fost intarziat proiectul din cauza aprobarilor necesare de la vecinii din Ilfov, care nu s-au miscat prea repede. In afara de problemele legate de dezvoltarea investitiilor, Popa a precizat ca zona metropolitana este necesara pentru a exista o decizie unitara asupra proiectelor de infrastructura.
De exemplu, este necesara o linie de tramvai usor sau de metrou de suprafata pentru transportul celor care locuiesc in Ilfov si lucreaza in Capitala. “Lucrurile nu vor mai functiona daca ramanem asa. Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, populatia Bucurestiului va ajunge la 4 milioane de locuitori peste zece ani”, a declarat Popa.

Realizarea unei zone metropolitane, unde Bucurestiul va fi principalul centru administrativ, este o necesitate impusa de realitatile social-economice ale perioadei actuale, apreciaza primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu. “Capitala se dezvolta foarte mult spre zonele limitrofe, atat in partea de nord, cat si in cea de sud, si curand vor aparea probleme legate de Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-uri) adoptate pe de o parte de sectoarele bucurestene, iar pe de alta de primariile comunelor limitrofe. Conflictele intre PUZ-uri pot afecta mai ales zonele de granita, unde, de exemplu, un sector ar fi de acord cu construirea unui cartier de vile, iar conducerea comunei invecinate doreste sa amenajeze o zona industriala”, a subliniat Inimaroiu.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.