CE: Strategia bugetara a Romeniei este nerealista

Strategia bugetara pe termen mediu a Romaniei este imprudenta si ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta. Acestea sunt concluziile Comisiei Europeane (CE) dupa evaluarea planurilor fiscale ale Guvernului.

“Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta”, arata documentul CE.

Bruxelles-ul este sceptic in ceea ce priveste atingerea obiectivului Romaniei de a avea un buget echilibrat pana in 2011 si reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori.

Pentru 2008, bugetul aprobat de Parlament prevede un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar va atinge anul acesta 3,2% din PIB, respectiv 3,9% in 2009, daca nu se vor schimba politicile economice si fiscale ale Guvernului de la Bucuresti.
“Progresele pentru atingerea unui echilibru bugetar pe termen mediu sunt insuficiente, in pofida perspectivelor de crestere economica solida”, arata documentul CE.

Comisia avertizeaza ca, “avand in vedere riscurile la adresa tintelor bugetare si ajustarile semnificative care vor fi necesare dupa perioada programului, este improbabil ca obiectivele pe termen mediu sa fie atinse pana in 2011, asa cum a fost planificat”.

CE a mai aratat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa limiteze majorarea programata a cheltuielilor publice, sa evalueze mai bine cum se cheltuie banii publici si sa ia masuri complementare de temperare a inflatiei.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.