Agricultorii vor primii subventii intre 350 si 800 de lei pe tona de legume de sera

Producatorii agricoli ar putea primi in acest an 600 lei pe tona de legume produse in sera, 800 lei pe tona de ciuperci cultivate in spatii climatizate si 350 lei pe tona de tomate destinate industrializarii, in timp ce cultivatorilor de tutun nu li se va mai acorda niciun fel de subventie.

Valoarea sprijinului finaciar aferent fiecarei activitati a sectorului vegetal a fost propusa printr-un proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Agriculturii, care modifica un alt proiect publicat in data de 15 ianuarie 2008.

Initial, producatorilor agricoli de legume produse in sere si celor de ciuperci cultivate in spatii climatizate urmau sa li se acorde aceleasi sume, respectiv 600 de lei pe tona si 800 de lei pe tona, iar cultivatorilor de tomate 400 de lei pe tona si celor de tutun 2,5 lei pe kilogram. In actualul proiect supus aprobarii, se mentioneaza ca fermierii care cultiva mazare sau ardei pot primi 300 lei pe tona, iar cei care cultiva castraveti 150 lei pe tona.

In ceea ce priveste producatorii de fructe destinate industrializarii, acestia ar putea beneficia de 160 lei pe tona de mere cultivate, 200 de lei pe tona pentru prune, cirese si visine si 300 de lei pe tona pentru piersici si struguri de masa. Fata de anul trecut, fermierii ar putea primi sprijin financiar si pentru achizitionarea de ambalaje si pentru depozitare, in cuantum de 30% din valoarea totala a investitiei.Fondurile aferente sectorului de legume si fructe totalizeaza 63 de milioane de lei.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.