Agentia Nationala de Consultanta Agricola beneficiaza de sprijin european pentru consolidare administrativa si instruire

Pe parcursul a 12 luni, expertii francezi din cadrul Ministerului Agriculturii din Franta impreuna cu reprezentanti de la Camera Agricola din Austria, vor implementa Proiectul PHARE de infratire institutionala “Continuarea sprijinului acordat pentru ANCA”.

Acest proiect s-a deschis luni, 28 ianuarie 2008, in prezenta oficialilor MADR, ANCA, precum si a celor de la Ambasada Frantei in Romania si de la Ambasada Austriei in Romania.

Prezent la intalnire, d-nul Dacian Ciolos, ministrul agriculturii, a subliniat necesitatea si importanta acestui proiect, in aceasta perioada, cand fermierii romani vor trebui sa primeasca sprijin din partea serviciilor de consultanta agricola pentru accesarea fondurilor alocate dezvoltarii rurale si pescuitului.

De asemenea, d-nul ministru a mentionat ca este necesara o noua structura organizatorica pentru consultanta agricola, care sa fie cat mai eficienta si mai aproape de fermier “nu trebuie sa inventam un model nou, dar folosind modelele functionale din Franta si Austria, sa le adaptam la conditiile concrete din Romania, astfel incat sa cream, la finele proiectului, camere agricole utile, eficiente, in care ANCA sa aiba un rol important”.

Reprezentantii celor doua Ambasade, au subliniat buna colaborare care exista intre tarile noastre, dar in mod special intre ministerul agriculturii din Romania si ministerele agriculturii din Franta si Austria. D-nul Viorel Morarescu, director general la ANCA, a prezentat obiectivul general al proiectului, insistand foarte mult pe rezultatele scontate ale proiectului, precizand “acum, mai mult ca oricand, suntem convinsi ca pentru a avea o agricultura performanta, competitiva, este necesar ca fermierul sa dispuna de cunostinte teoretice si practice avansate si in acelasi timp de posibilitatea efectuarii de investitii in exploatatia agricola”.

Proiectul in valoare de 540.000 Euro, are ca obiectiv general imbunatatirea capacitatii Romaniei de a furniza servicii eficiente de consultanta pentru fermieri precum si pentru alti “actori” din agricultura, in conformitate cu Politica Agricola Comuna, astfel incat sa asigure dezvoltarea competitivitatii fermelor din punct de vedere economic si in acelasi timp sa promoveze o agricultura competitiva si diversificata.

La finalizarea proiectului, ANCA va dispune de o structura administrativa consolidata si operationala, de o strategie adecvata pentru provocarile actuale ale sectorului agricol, de servicii de consultanta agricola in conformitate deplina cu politica de dezvoltare rurala in contextul actual.
De asemenea, nu in ultimul rand personalul ANCA, atat de la nivel central cat si de la nivel descentralizat, va fi instruit in masuri de dezvoltare rurala si pescuit, in identificarea oportunitatilor de dezvoltare a activitatilor non-agricole in mediul rural si posibilitati de obtinere a veniturilor alternative.

In final, si acest proiect va sprijinii fermierii pentru crearea si dezvoltarea de exploatatii agricole viabile din punct de vedere economic.

Sursa: Ministerul Agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.