Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut o intalnire de lucru cu prefectii, in cadrul careia au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi absorbtia fondurilor structurale, investitiile in infrastructura scolara, pregatirile pentru alegerile locale si lipsa fortei de munca.
La intalnire au participat ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, secretarul general al Guvernului Ilie Bolojan si secretarul de stat in MIRA Victor Paul Dobre.
Primul-ministru le-a cerut prefectilor sa se implice activ in informarea potentialilor beneficiari cu privire la accesarea fondurilor europene. „Aveti o misiune de suport pentru aceasta actiune”, a spus primul-ministru. El le-a recomandat prefectilor sa isi coordoneze eforturile pe partea de informare cu campaniile organizate de Agentia pentru Strategii Guvernamentale si autoritatile de management implicate in gestionarea fondurilor europene.
O alta solutie pentru informarea optima a cetatenilor, indicata de primul-ministru, ar putea fi infiintarea de linii telefonice tip tel verde, la nivelul Institutiilor Prefectului.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a atras atentia prefectilor ca fondurile alocate de Guvern pentru reabilitarea infrastructurii scolare trebuie gestionate mult mai eficient decat cum s-a facut in anul 2007. „In anul 2008 am alocat cu 1,5 miliarde euro mai mult decat in 2007 pentru investitiile in infrastructura scolara. E pacat sa dispunem de aceste fonduri si sa nu le cheltuim”, a spus primul-ministru, care a dat exemplul negativ al catorva judete care au returnat o parte substantiala din suma alocata in 2007 pentru reabilitarea infrastructurii scolare: Bistrita Nasaud – 30 miliarde lei vechi, Buzau – 60 de miliarde de lei vechi, Maramures – 56 miliarde lei vechi, Mehedinti – 30 miliarde lei vechi. Primul-ministru le-a cerut prefectilor sa monitorizeze atent modul de cheltuire a fondurilor alocate de Guvern.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a pus in discutiile si problemele care apar din lipsa fortei de munca. Primul-ministru le-a cerut prefectilor ca, impreuna cu directiile judetene de ocupare a fortei de munca si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, sa faca o evaluare a fortei de munca disponibile in fiecare judet. Totodata acestia trebuie sa gaseasca solutii pentru angrenarea in activitati economice a fortei de munca din mediul rural.