Hoteluri noi de peste 600 milioane de euro

Majoritatea unitatilor de cazare vor dispune de facilitati care sa sustina dezvoltarea turismului de business. Specialistii din domeniul turismului considera ca anul 2008 va fi cel mai prolific din punct de vedere al investitiilor in unitati noi de cazare. Datele statistice arata ca, pe parcursul anului, vor fi derulate lucrari la peste 360 proiecte, plecand de la pensiuni rurale de 15 camere pana la proiecte hoteliere complexe de peste 300 camere, centre de conferinte si expozitionale independente, renovari si modernizari.

Bucurestiul si imprejurimile lui raman printre prioritatile investitorilor din turism, urmate indeaproape de Brasov, Cluj, Sibiu, Timisoara, Targu Mures, Arad, Iasi, Constanta, Satu Mare, Baia Mare si Craiova. Tendinta inregistrata inca de acum cativa ani privind cresterea numarului de constructii de hoteluri in Capitala, dar si in restul tarii continua sa se inregistreze si in 2008.

„Acest an va fi cel mai prolific de pana acum privind investitiile in domeniul turismului, oricare ar fi segmentul abordat, aceeasi tendinta urmand sa o identificam si in anii urmatori, pana la finalul deceniului”, apreciaza Paul Marasoiu, consultant Peacock Hotels.

Anul acesta se vor deschide peste 20 de hoteluri, majoritatea dintre acestea apartinand brandurilor Radisson (hotel de cinci stele care se va deschide in aprilie si va depasi Marriotul ca numar de camere), Ramada, Golden Tulip sau Continental.

In afara de noul hotel Ramada din Bucuresti care se va deschide in luna februarie a acestui an si va incheia lista celor trei unitati din Capitala, brandul Ramada va fi prezent incepand din acest an si in Iasi, Brasov si Cluj. Lantul de hoteluri Golden Tulip va deschide in acest an sase hoteluri, in Bucuresti, Brasov, Sibiu, Cluj si in alte doua locatii. In Brasov se va deschide in acest an si hotelul Ciucas, de 250 de camere, care va fi clasificat la cinci stele.

O investitie de aproximativ 68 milioane de euro a fost anuntata pentru realizarea unui proiect care va cuprinde sapte hoteluri Ibis in perioada septembrie 2008 – mai 2010 in Timisoara, Targu Mures, Sibiu, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Iasi.

Lanturile hoteliere incep sa isi indrepte atentia mai ales spre provincie. Totusi, piata hoteliera din Capitala va avea o capacitate cu 50% mai mare ca urmare a deschiderii la capacitate totala a Rin Grand Hotel de patru stele si a fostului hotel Bucuresti care va fi operat sub brandul de cinci stele Radisson SAS. Acestea vor aduce aproximativ 2.000 de camere de patru si cinci stele pe piata.

Deschiderile Ramada si Golden Tulip din Timisoara sunt programate pentru urmatorii doi-trei ani. De asemenea, si omul de afaceri sibian Ilie Carabulea se pregateste sa dezvolte un hotel in Timisoara, iar unitatea de cazare din orasul de pe Bega a fratilor Cristescu va fi reclasificata in acest an la patru stele. In Sibiu, hotelul Golden Tulip va avea circa 150 de camere, iar Continental Boulevard Sibiu va avea 135 de camere. In fosta capitala culturala europeana au mai anuntat investitii in hoteluri mai multe companii locale precum Euroil.

„In domeniul investitiilor in turism, abia de acum vom asista la consolidarea pe piata locala a marilor dezvoltatori si finantatori straini de proiecte, iar in domeniul operarii hoteliere, alaturi de lanturile hoteliere internationale prezente deja prin contracte de management sau franciza, sunt inca nume mari care au definit deja raporturi cu proiecte in derulare”, mai spune Marasoiu.

Actionarii societatilor de turism balnear aloca fonduri din ce in ce mai mari modernizarii unitatilor de cazare, dar si de tratament, unele investitii fiind proprii, altele pe proiecte SAPARD. „In Sfantu Gheorghe se vor aloca trei milioane euro pentru hotelul Oltul, hotelul Tusnad din statiunea cu acelasi nume va investi, in 2009, circa cinci milioane de euro. Tot in Tusnad este anuntata o investitie noua, pe malul lacului, intr-un hotel de 3 stele, de peste cinci milioane valoare. De asemenea, membrii patronatului balnear au anuntat un nou complex de agrement in Brasov, complexul Acvavita, de peste trei milioane euro”, ne-a declarat Nicu Radulescu, presedintele OPTBR (Organizatia Patronatului din Turismul Balnear din Romania). Investitii mai sunt si la hotel Bradet din Sovata, hotel Cozia si Caciulata din Calimanesti, la Pucioasa si Covasna.

„Statiunile balneare vor intra progresiv in ample procese investitionale, din NV catre SE, domeniul schiabil se extinde major si odata cu acesta apar noi areale turistice, continuand insa investitiile in cele existente. Se investeste in continuare, cu mai mult discernamant si cu restrictii, in Delta Dunarii, apar investitii interesante pe malul Dunarii si raurilor navigabile, in zonele lacustre si continua efervescenta investitionala de-a lungul Rivierei romanesti unde, oricum, exista concentrata peste 36% din capacitatea hoteliera a tarii”, conchide consultantul Peacock.

Transilvania Development, proprietarul hotelului City Plaza (de patru stele) din Cluj-Napoca va investi aproape sase milioane de euro in extinderea unitatii cu inca 44 de camere, pe langa cele 42 de camere. Compania Mamaia SA, care detine un hotel de cinci stele cu aceeasi denumire, va investi peste doua milioane de euro in constructia, in aceeasi statiune, a unui hotel cu 40 de camere, care va fi clasificat la patru stele. Acesta va avea facilitati de conferinta, tratament si restaurante.

Pe Calea Victorie nr 133-135 se ridica un hotel care va fi construit in parteneriat de catre Posta Romana si compania Comnord. Acesta va fi afiliat lantului international de cinci stele Le Meridien. Unitatea hoteliera va avea circa 300 de camere si va fi inaugurata in mai putin de trei ani. Valoarea investitiei depaseste 200 milioane de euro.

Grand Hotel de Boulevard din Bucuresti, aflat de mai multi ani intr-un proces de renovare, va fi redeschis si clasificat la patru stele, in urma unei investitii totale de 8,6 milioane de euro.
Firma CBC Development Design, din Cluj-Napoca, investeste 12 milioane de euro intr-un hotel de patru stele, care va fi amplasat intr-un centru de business construit in parcul industrial Tetarom I din Cluj. Alte doua hoteluri se vor dezvolta in Cluj in cadrul proiectelor imobiliare Atrium Center si Global Plaza. Lucian Grecu, actionarul principal al hotelului Unirea (de trei stele) din Iasi va investi circa 4,5 milioane de euro in renovari si modernizari. Compania Calipso va incepe in primavara acestui an constructia primului hotel de cinci stele din Oradea, valoarea investitiei fiind estimata la circa zece milioane de euro.

Proprietarul City Grill, Dragos Petrescu, va construi un hotel in Predeal, iar in Bucuresti intentioneaza sa administreze doua unitati, prima dintre ele urmand sa fie construita pe o structura deja existenta, iar cealalta sa fie cumparata. Copos va moderniza hotelul Sport din Poiana Brasov.
Ciucas din Poiana Brasov va fi redeschis si va avea 250 de camere.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top