Uniunea Europeana sprijina actiuni privind protectia mediului in bazinul Tisa Superioara

Consiliul Judetean Maramures – alaturi de partenerul sau de proiect, Administratia de Stat Ivano-Frankivsk din Ucraina, a demarat implementarea proiectului “Un mediu curat in Bazinul Tisa Superioara”. Proiectul este sprijinit financiar de Uniunea Europeana prin programul Phare CBC 2005, Programul de vecinatate Romania-Ucraina, cu suma de 523.190 euro.

Scopul declarat al proiectului este imbunatatirea calitatii apelor din Bazinul Tisa Superioara prin intensificarea cooperarii transfrontaliere si coordonarea eforturilor la nivel local pentru asigurarea unei dezvoltari integrate la scara macro-regionala (regiunea de granita), intr-o perspectiva durabila. In acest sens se vor crea metodologii si instrumente comune de management a sistemelor proprii de apa, promovandu-se astfel o cooperare regionala transfrontaliera eficienta in sensul diminuarii gradului de poluare a raurilor transfrontaliere. Astfel, se va infiinta un Centru transfrontalier de resurse Aqua-Roua pentru institutiile si organizatiile implicate in gestionarea resurselor de apa si adiacent acestui centru se va constitui o retea parteneriala a furnizorilor de date si informatii, cele doua structurii urmand sa functioneze ca o platforma comuna de transfer de informatii, competente, schimb de experienta, metode si instrumente de management a sistemelor de apa.

Prin interventiile pe care le presupune, pe de o parte se sprijina procesul de implementare a directivelor europene pentru sectorul apa: Directiva Cadru a Apei 2000/60/CE, Directiva privind epurarea apelor uzate orasenesti 91/271/CEE, Directiva privind calitatea apei destinate consumului uman 98/83/CE, Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii 96/61/CE in partea romana a bazinului Tisa Superioara iar pe de alta parte se ofera un standard pentru partea ucraineana a bazinului.

Rezultatele directe ale proiectului vor fi: realizarea unei baze de date privind situatia si necesarul de investitii in domeniul gospodaririi apelor, elaborarea unui portofoliu de studii de fezabilitate privind interventiile in domeniul apa/apa uzata – partea romana a bazinului Tisa Superioara, constituirea retelei parteneriale cu furnizorii de date si informatii primare si operationalizarea din punct de vedere logistic si procedural a Centrului transfrontalier de resurse Aqua-Roua. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 13 luni, incepand cu data de 30 noiembrie 2007.

Persoana de contact:

Marinel Kovacs, presedintele Consiliului Judetean Maramures

Telefon 0262-212110;

Fax: 0262-213945

E-mail: [email protected]

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.