Prefectul de Bacau solicita implicare maxima din partea primarilor in atragerea fondurilor europene pentru dezvoltare locala

Prefectul Gabriel Berca a participat la intalnirea de lucru a primarilor cu reprezentantii institutiilor de agricultura din Bacau, organizata de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pe 14 februarie 2008.

Edilii comunelor si specialistii din primarii s-au reunit pentru a analiza concret aspecte din Programul National de Dezvoltare Rurala, in contextul noilor reglementari privind Politica Agricola Comuna cu privire la finantarile europene si nationale destinate agriculturii si dezvoltarii rurale.
Cu aceasta ocazie, prefectul judetului a atras atentia asupra faptului ca modul in care vom intelege sa facem administratie in Romania va fi determinant pentru urmatorii ani, iar primarii sunt un pion principal in acest proces.

“E o lume a regulilor in Uniunea Europeana la care trebuie sa ne aliniem si vreau sa intelegeti ca dezvoltarea locala depinde in primul rand de efortul dumneavoastra. E foarte bine ca multi dintre dumneavoastra aveti experienta fondurilor de preaderare. Insa mai sunt unii care cred ca banii vin de sus si acelora le reamintesc faptul ca dezvoltarea se face pe proiecte. Fondurile europene vin sa incununeze eforturile financiare ale Guvernului, insa trebuie sa aveti structurile necesare si specialistii care sa elaboreze proiectele si sa urmareasca implementarea acestora” , a declarat prefectul Gabriel Berca.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut trimitere la reglementarile Legii nr. 339 din decembrie 2007, potrivit carora in primarii trebuie sa existe un compartiment de management de proiect, cu functionari specializati in domeniu si a solicitat implicare maxima din partea primarilor in realizarea structurilor necesare atragerii fondurilor europene pentru dezvoltare locala. De asemenea, a atentionat din nou primariile din judet cu privire la necesitatea crearii Serviciilor Publice de Asistenta Sociala (SPAS), acolo unde acestea nu exista, precum si cu privire la necesitatea acreditarii acestor servicii ca furnizori de servicii sociale de catre comisia specifica din cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala Bacau in cel mai scurt timp posibil. “SPAS-urile sunt absolut necesare pentru ca, din ianuarie anul acesta fondurile europene in domeniul serviciilor sociale nu pot fi accesate decat prin aceste structuri”, a precizat prefectul Gabriel Berca.

Referindu-se la realizari, Gabriel Berca a felicitat primarii pentru modul in care arata scolile in judetul Bacau: “au fost 6 hotarari de guvern in anul 2007 prin care s-au alocat aproximativ 1000 de miliarde pentru infrastructura scolara in judet si acest lucru se vede, mai ales acolo unde banii au fost cheltuiti cu responsabilitate. Va felicit pentru aceasta si imi exprim increderea ca si celelalte scoli pentru care Guvernul va aloca fonduri in acest an vor arata la fel de bine” .

Fiind perioada stabilirii bugetelor pe anul 2008, prefectul a amintit edililor sa identifice resursele financiare, care sa fie prevazute in bugetul local al anului 2008, pentru acordarea tichetelor cadou salariatilor din invatamant, conform prevederilor Legii nr. 193/2006 si in conformitate cu Regulamentul intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou, adoptat de Inspectoratul Scolar General in urma negocierilor purtate, in calitate de angajator, cu Sindicatul Liber in Invatamant Bacau.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.