Parlamentul European raporteaza ca 84% din nereguli au fost constatate in 5 tari UE

Parlamentul a adoptat in data de 19 februarie, la Strasbourg, un raport cu tema “Protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor – Lupta impotriva fraudei – Rapoarte anuale 2005-2006”. Raportul saluta faptul ca toate instiintarile privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor si in special cel pentru exercitiul financiar 2006, au devenit mai analitice.

Parlamentul remarca, totusi, ca statisticile se bazeaza pe diverse structuri nationale foarte eterogene, cu sisteme administrative, juridice, de control si de inspectie diferite.

Raportul atrage atentia asupra faptului ca, in ce priveste actiunile structurale, cuantumul afectat de nereguli a crescut cu 17%, de la 601 milioane Eur in 2005 la 703 milioane Eur in 2006 (Fonduri structurale 517 milioane Eur, Fondul de coeziune 186 milioane Eur); neregulile au vizat in special (75%) Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) si Fondul Social European (FSE); aproximativ 85% din suma afectata de nereguli (438,1 milioane Eur) din cadrul fondurilor structurale au vizat, in 2006, Germania, Spania, Italia, Portugalia si Regatul Unit. Deseori, beneficiarii au facturat cheltuieli neeligibile. Aceste detalii au fost descoperite dupa verificarea documentelor.

Tot referitor la actiunile structurale, raportul noteaza ca 84% din nereguli au fost constatate in Italia (2006: 228,2 milioane Eur), Spania (2006: 85,7 milioane Eur), Marea Britanie (2006: 59,8 milioane Eur), Portugalia (2006: 37,2 milioane Eur) si Germania (2006: 27,2 milioane).

Deputatii solicita Comisiei Europene sa precizeze ce alte actiuni va intreprinde pentru a pune capat importurilor frauduloase de televizoare, de tigari si, in general, de produse contrafacute. Ei constata cu satisfactie faptul ca OLAF si-a putut infiinta o antena in China, si incurajeaza Comisia sa consolideze lupta impotriva contrafacerii. Deputatii invita Executivul ca inainte de martie 2008 sa prezinte comisiilor competente ale Parlamentului actiunile intreprinse in baza rezolutiei Parlamentului din 11 octombrie 2007 privind implicatiile acordului dintre Comunitate, unele State Membre si societatea Philip Morris, referitor la intensificarea luptei impotriva fraudei si a contrabandei cu tigari.

Deputatii solicita Comisiei Europene sa prezinte Comisiei pentru Control Bugetar o analiza detaliata a sistemului sau a sistemelor utilizate de structurile crimei organizate conduse sau nu de mafia pentru a submina interesele financiare ale Comunitatilor.

Parlamentul se arata extrem de preocupat de constatarea Presedintelui Curtii de Conturi Europene: “Sistemele de control si supraveghere din Statele Membre au fost in general ineficiente sau de o eficienta medie, iar supravegherea functionarii lor de catre Comisie a fost doar de o eficienta medie”. Deputatii solicita, prin urmare, ca Statele Membre sa garanteze calitatea sistemelor lor de control si de supraveghere, adoptand, la nivelul politic adecvat, o declaratie nationala de gestiune referitoare la toate cheltuielile comunitare in gestiune partajata.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.