Incendiu la arhivele subventiilor europene

In data de 19 februarie, la sediul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi a avut loc un incendiu in care au ars documente importante. Chiar daca incendiul nu a fost de proportii, a reusit sa dea gata o camera unde erau depozitate sute de hartii, cu semnificatii importante pentru taranii ieseni care au crezut ca prin intermediul APIA vor putea beneficia de subventii europene, bani care sa ii ajute pe viitor.

Conform raportului intocmit de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasim a luat foc o camera unde se aflau patru dulapuri cu documentatie specifica, patru birouri cu tot cu calculatoarele aferente si alte obiecte folosite in mod obisnuit de catre angajati, precum o cafetiera sau o imprimanta. In acelasi raport se mentioneaza ca incendiul a pornit din cauza efectului termic al curentului electric. Valoarea daunelor materiale nu a fost inca stabilita.

Contactat telefonic, seful institutiei a spus ca nu doreste sa comenteze incidentul, chiar daca banii a sute de tarani ieseni depind de buna conducere a APIA. “Nu am ce comenta legat de acest subiect. Nu cred ca este un subiect de comentat”, a explicat scurt Paul Kmen, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Iasi. Singura explicatie a fost legata de ziua cand a avut loc incendiul. “Incidentul a avut loc ieri (marti – n.r.)”, a afirmat acesta. Rolul APIA este cel de a coordona subventiile pe care taranii ieseni le pot primi atat de la Uniunea Europeana, cat si de la statul roman.

Avand in vedere faptul ca directorul institutiei a vrut sa diminueze si sa musamalizeze incidentul, o parte din taranii ieseni nu vor sti daca vor primi sau nu subventiile aferente sau daca in randul dosarelor care au ars se afla si cererile lor. Acestia se pot trezi cu usurinta ca au fost stersi ca prin minune din randul celor care vor primi subventiile necesare, pentru fiecare hectar de teren lucrat sau pentru animalul pe care il cresc in curte. Problemele in cadrul APIA s-au tinut garla, o mare parte avand la baza conducerea, directorul fiind unul tanar si neexperimentat, om de baza al PNL, implicit al lui Relu Fenechiu. Nici la nivel national institutia nu exceleaza, Comisia Europeana ridicand multe semne de intrebare in ceea ce priveste bunul mers al APIA. Din cauza problemelor aparute, europenii au amenintat chiar si cu reducerea subventiilor cu 25 la suta din suma totala, daca sistemele care trebuie sa garanteze efectuarea corecta a platilor catre fermieri au deficiente suficient de serioase pentru a afecta functionarea corespunzatoare a intregului sistem.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.