Bancile ar putea impiedica proiectele din PNDR

Pentru ca bancile reprezinta un partener privat, independent fata de Ministerul Agriculturii, acestia pot pune conditii suplimentare legate de cofinantare.

Odata cu implementarea noilor proiecte pentru Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care a fost lansat pe 3 martie, ar putea aparea si probleme legate de ducerea la bun sfarsit a dezvoltarii unei afaceri proprii. Fermierii care vor sa-si deschida o afacere folosindu-se de finantari europene nerambursabile s-ar putea lovi de reticenta bancilor care au incheiat acord de cofinantare cu Ministerul Agriculturii. Prin PNDR Romania poate primi fonduri europene de peste 5,8 mld. euro pentru dezvoltarea agriculturii in perioada 2008-2011.

“In principiu nu ar trebui sa fie nici o problema, dar bancile ar putea sa apara la cofinantare sau la garantiile pentru banci. Pentru ca acestia sunt parteneri privati si independenti de Ministerul Agriculturii, ei ar putea cere garantii suplimentare fata de cele prevazute. in anii trecuti au fost unele banci cu care incheiasem protocol de colaborare, dupa care cand a fost vorba de sustinere financiara pentru un proiect acestea s-au razgandit invocand diferite considerente”, a declarat pentru Calin Nutu, directorul Agentiei SAPARD. Potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, beneficiarii proiectelor pot solicita 20% din suma grand sau pana la 10% din finantarea eligibila, suma cu care se pot duce la banca sa-si negocieze conditiile de cofinantare.

Acest avans este unul din avantajele de care se pot bucura beneficiarii, cel de-al doilea tinand de posibilitatea de garantare a creditelor pana la 100%, inclusiv cu utilajele, daca se pleaca de la premisa ca acestia au deja utilajele. “Aceste proiecte din PNDR se adreseaza clar celor care nu produc pentru consumul propriu ci doar pentru piata”, a declarat Cornelia Harabagiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Pentru a evita problemele care au aparut in anii trecuti a contat foarte mult experienta pe care romanii au avut-o cu finantarile prin programul SAPARD, potrivit lui Laszlo Attila Klarik, directorul general al Agentiei pentru Plati in Dezvoltarea Rurala si Pescuit.

“Lista tuturor documentelor pentru implementarea unei afaceri proprii este afisata la fiecare oficiu judetean al agentiei, astfel ca nici un angajat al ministerului nu poate cere acte suplimentare decat cele afisate. Documentatia facuta se depune la oficiul judetean in judetul in care se va implementa proiectul. raspunsul pentru corectitudinea dosarului se va da pe loc in cateva ore, timp in care beneficiarul poate si prezent la verificare”, a mai spus el.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.