Statia de tratare a apei potabile reabilitata cu fonduri ISPA

Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi a receptionat, joi, statia reabilitata de tratare a apei potabile Chirita, lucrare finantata din fonduri ISPA si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Finantarea s-a derulat prin intermediul Ministerului Economiei si Finantelor. Contractul pentru reabilitarea acestei statii a fost semnat de catre RAJAC Iasi cu VA TECH WABAG Germania la data de 15 august 2002, inceperea lucrarilor avand loc la 1 septembrie 2002. Valoarea contractului a fost de circa 10,414 milioane euro, fiind in intregime finantat de catre BERD.

Proiectul ISPA Iasi este unul complex, cuprinzand trei contracte de lucrari si un contract de asistenta tehnica si supervizare, in valoare totala de 46,24 milioane euro, din care finantarea nerambursabila UE este de 34,68 milioane euro, iar cofinantarea BERD – de 11,56 milioane euro. Doua dintre componentele proiectului sunt finalizate, respectiv statiile de pompare – in 2005 si statia de tratare Chirita (Iasi) – urmand ca ultimul contract, privind reabilitarea statiei de epurare, sa fie, de asemenea, finalizat anul viitor. Consecinta directa a finalizarii acestor contracte este imbunatatirea calitatii apei utilizate de locuitorii Iasiului, aceasta urmand sa ajunga la parametri conformi cu standardele UE.

Memorandumul de finantare pentru masura ISPA Iasi a fost semnat, la data de 22 decembrie 2000, de catre partea comunitara si, la data de 13 mai 2001, de catre partea romana. VA TECH WABAG a implementat, de asemenea, si primul contract incheiat in cadrul masurii ISPA Iasi, referitor la modernizarea a trei statii de pompare. Valoarea totala a contractului in cauza a fost de peste 4,105 milioane euro.

Ultimul contract este in curs de finalizare si priveste reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate, fiind semnat in data de 15 martie 2005 cu Strabag Umweltanlagen GmbH Germania. Contractul urmeaza sa fie finalizat in octombrie 2009, valoarea sa ridicandu-se la 24,095 milioane euro.
UE a alocat Romaniei prin intermediul programului ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de pre-Aderare) fonduri nerambursabile de circa 2 miliarde de euro.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.