500 de milioane de euro pentru investitiile in sursele de energie regenerabile

Firmele care investesc in sursele de energie regenerabile vor primi circa 500 de milioane de euro.

Ministrul Economii si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca in perioada 2008-2010, statul va acorda aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse regenerabile.

In cadrul conferintei “Surse regenerabile si eficienta energetica in Romania. Sisteme de promovare a RES” Varujan Vosganian a afirmat: “Pentru categoria de generare de energie electrica prin surse regenerabile noi asiguram in 2008 certificate verzi de jumatate de miliard de lei, adica de aproximativ 130 milioane euro. Este plafonul oferit de noi, care va creste continuu. Noi asumam cote obligatorii pentru investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene, solare, biomasa si biocarburanti. Exista multe solicitari pentru investitii in instalatii eoline.”

Certificatele verzi erau de 24-42 euro/certificat, echivalentul a 1 MWh produs, dar ministerul doreste sa majoreze cu 10% plafoanele astfel incat valoaream minima a unui certificat sa fie 26,2 euro, iar valoarea maxima 46,2 euro/certificat.

Certificat verde se acorda pentru fiecare MWh produs din sursele de energie regenerabila livrat in reteaua electrica. Producatorii de energie vand certificate verzi furnizorilor de electricitate, care sunt obligati sa le cumpere, intr-o proportie care creste treptat, de la an la an, in totalul livrarilor de electricitate pe care le realizeaza.

Sursa: News In

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.