Fondurile europene pentru IMM au intrat in linie dreapta

Au fost lansate mult-asteptatele Ghiduri ale Aplicantilor, cu ajutorul carora pot fi accesate fondurile structurale destinate dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Este vorba despre Ghidul pentru investitii mici, de pana la 250.000 de euro, Ghidul pentru investitii mari, cuprinse intre 250.000 de euro si 1,5 milioane de euro, si de Ghidul pentru consultanta.

Grupei investitiilor mici i-a fost alocata suma de 62,6 milioane de euro pentru 2008, fonduri europene nerambursabile. Pentru investitiile mari, bugetul se ridica la 31,6 milioane de euro, iar pentru consultanta, la 6,4 milioane de euro.

Ministerul pentru IMM estimeaza ca pentru programele eligibile pentru fondurile de investitii mici ar putea fi acceptate 250 de proiecte la valoarea maxima de 250.000 de euro/proiect.

Din fondurile pentru investitii mari ar putea fi alocate finantari pentru 21 de proiecte, la valoarea maxima de 1,5 milioane euro/proiect, sau 45 de proiecte, la valoarea medie de 700.000 de euro/proiect. Pentru programele de consultanta ar putea fi acceptate 640 de proiecte, la valoarea maxima de 10.000 de euro/proiect.

Autoritatile promit mai putina birocratie

“Am reusit in cadrul strategiei noastre pentru sectorul IMM sa dublam sumele alocate pentru investitiile mici, precum si majorarea sumelor alocate pentru investitii mari, de la 26 milioane de euro, la 31,6 milioane de euro”, a declarat ministrul pentru IMM, Ovidiu Silaghi.

El a precizat ca au fost eliminate garantiile de implementare si postimplementare si obligativitatea prezentarii dovezii capacitatii de cofinantare. “Vom incerca in continuare sa reducem birocratia din Romania pentru a o putea respecta pe cea impusa de Uniunea Europeana, care ne finanteaza”, a adaugat Ovidiu Silaghi.

Proiectele pentru accesarea sumelor pentru investitiile mari pot fi depuse in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2008, iar pentru accesarea fondurilor pentru investitii mici de la 1 mai 2008, proiectele pentru consultanta pot fi depuse din 19 mai 2008.

Ghidurile cuprind toate informatiile necesare depunerii dosarelor de finantare, criteriile de eligibilitate a solicitantului/proiectului, lista cheltuielilor eligibile, cuantumul contributiei proprii a solicitantului si valoarea maxima a finantarii nerambursabile in functie de activitatea desfasurata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.