MCC trage presul de sub picioarele operatorilor culturali europeni

Pana pe 14 aprilie, operatorii culturali, romani si straini, pot depune cereri de finantare in cadrul programului Promocult 2008. Formularele in engleza lipsesc cu desavarsire.

Galeriile europene nu vor aplica pentru finantarea Promocult. Si in 2008, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) deruleaza Programul de Promovare a Artei Contemporane din Romania in statele membre ale Uniunii Europene, denumit pe scurt Promocult. Bugetul acestuia este de 5 milioane de lei, suma maxima care poate fi acordata fiecarui proiect ridicandu-se la 400.000 de lei. Programul se adreseaza operatorilor culturali, care pot cere finantari nerambursabile pentru exploatarea sau promovarea bunurilor culturale deja existente, proiectele trebuind derulate in intervalul 9 mai-1 decembrie 2008. Potrivit Ghidului solicitantului poate aplica pentru aceste fonduri „orice persoana fizica autorizata sau persoana juridica de drept public sau privat, romana sau straina”, care nu are datorii la bugetul de stat sau local, este autorizata si a respectat contractele anterioare pentru finantare nerambursabila.

Insa nu exista formularele pentru aplicatie sau vreun anunt in engleza pe site-ul MCC, iar operatorii culturali straini ar trebui sa isi bugeteze proiectele in lei, fapt semnalat de criticul de arta si curatorul Simona Nastac.

Curatorul Antje Weitzel, care, in cadrul proiectului Uqbar din Berlin, are in pregatire o expozitie marca Monafloe (Mona Vatamanu si Florin Tudor) si care a colaborat cu numerosi artisti romani, de exemplu Alexandra Croitoru, s-a declarat interesat sa aplice pentru finantare in cadrul Promocult. „Ma descurc sa imi fac bugetarea in lei, dar n-am cum sa completez formulare in romana, e absurd. Este necesara o documentatie in engleza”, a declarat Weitzel. Charlie Phillips, directorul galeriei londoneze Eleven, unde au fost expuse lucrari de Marius Bercea, este de acord cu curatorul german. „N-as fi stiut niciodata de o asemenea oportunitate daca nu m-ati fi contactat, nu stiu cum ar functiona acest program daca vor sa atraga operatori culturali straini. Ma indoiesc ca vor aplica multi. Daca vor sa promoveze arta romaneasca in strainatate cu operatori straini si toata documentatia e in romana, n-are nici un sens”, concluzioneaza Phillips.

„Programul se adreseaza cunoscatorilor de limba romana, chiar daca nu se specifica in Ghidul solicitantului. Acestea sunt instructiunile primite de la minister”, a precizat Mihaela Grigore, din cadrul Promocult, care a adaugat ca o documentatie in engleza nu va fi postata deloc pe site-ul MCC.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top