Bani gratis pentru industria alimentara

IMM-urile din sectoare precum panificatia, producerea inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru a obtine finantari de pana la 3 milioane de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Ministerul Agriculturii a elaborat 2 scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii care nu erau eligibile in cadrul masurilor de dezvoltare rurala. Prima schema de ajutor se adreseaza IMM-urilor din sectorul panificatie, dulciuri, produse dietetice (cum ar fi laptele praf pentru sugari, laptele si alimentele pentru copii mici, alimentele cu continut redus de calorii, pentru controlul greutatii, pentru sportivi), dar si firmele care proceseaza produse agricole pentru obtinerea sau utilizarea energiei din surse regenerabile si a biocombustibililor.

Pentru aceasta schema, valoarea estimata a ajutorului de stat va fi de 118,1 milioane de euro, fonduri nerambursabile ce vor fi suportate 80% de UE, iar restul vor fi alocate de la bugetul de stat. Valoarea maxima a finantarii poate ajunge la trei milioane euro, din care fondurile nerambursabile acopera cel mult 50% din suma necesara investitiei (40% in cazul regiunii Bucuresti-Ilfov).

A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din industria lemnului cat si firmelor care au ca obiect de activitate colectarea de ciuperci, fructe de padure, plante medicinale. Fondurile pentru aceasta schema sunt de 110 milioane euro (80% fonduri UE, 20% fonduri de la bugetul de stat), iar valoarea maxima a finantarii este de doua milioane euro. Pana in 2013 Romania are acces la fonduri europene prin PNDR de 8 miliarde euro.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.