Credite pentru infiintarea culturilor de primavara

Fermierii pot beneficia de credite pentru finantarea campaniei agricole de primavara, sumele urmand sa fie acoperite din fonduri europene. Alpha Bank, CEC si BRD, bancile care au semnat conventii cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul National de Garantare a Creditului Rural, vor acorda agricultorilor pana in luna iunie credite in valoare de peste 200 milioane euro.

Creditele se acorda pe o perioda de trei luni, cu o dobanda fixa de 12 la suta pe an, cu toate costurile bancare incluse. Aproximativ 12 la suta din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultura, iar pana in 2011 institutia de credit vrea sa ajunga la o expunere pe sectorul agricol de 20 la suta din portofoliul de credite.

Agricultorii care vor accesa credite pot beneficia de conditii preferentiale din partea bancilor, cea mai importanta fiind dobanda redusa. Fermierii care au peste 10 hectare de teren pot contracta de la banci credite in valoare de 75 la suta din valoarea subventiilor obtinute din fonduri europene, pe baza unei adeverinte eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural va garanta 50 la suta din creditele solicitate de fermieri. Pentru anul acesta, suma aferenta platilor UE pe suprafata este in crestere cu 20 la suta fata de anul 2007, ajungind la 533 de milioane de euro, sustin reprezentantii APIA.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost aprobat de UE la 20 februarie 2008 si a demarat la inceputul lunii martie. Programul va fi implementat pana in 2013, Rom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.