BRD – Societe Generale bate BCR la profit

Lupta stransa dintre primele doua institutii de credit de pe piata bancara romaneasca a determinat o schimbare de ierarhie la finele anului trecut. Rezultatele prezentate de cei doi jucatori pentru 2007 arata ca BRD ocupa acum prima pozitie in sistem, in functie de profitul net, devansand BCR.

Potrivit Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), rezultatul net consolidat al BRD se ridica la finele anului trecut la 1.022 milioane lei, cu aproape 100 milioane de lei peste cel al BCR (924 milioane de lei). in acest caz, ambele grupuri au inregistrat cresteri comparativ cu rezultatele obtinute in 2006 (de 45,8% pentru BRD si de 22,3% pentru BCR).

Daca luam in considerare insa Standardele Romanesti de Contabilitate (RAS), lucrurile stau diferit. Profitul net obtinut in 2007 de BRD se ridica la 932 milioane de lei, iar al BCR – la doar 491,87 milioane de lei.

Astfel, francezii au inregistrat o crestere a performantelor cu 36% fata de 2006, in timp ce austriecii s-au confruntat cu o pierdere de profit de 37%. BRD le va acorda actionarilor dividende in valoare unitara de 0,59205 lei pentru exercitiul financiar 2007. In acelasi timp, BCR a anuntat un dividend de 0,46678 lei/actiune, in crestere cu 0,5% fata de cel acordat pentru anul 2006.

Castigurile in scadere inregistrate de cea mai mare banca din sistem in functie de valoarea activelor ar putea fi justificate de activitatea deficitara pe partea de retail.

Desi BCR a suportat anul trecut costuri ridicate cu restructurarea si transformarea bancii, pierderile de profit, care se ridica la aproape 300 de milioane de lei, survin in urma unei slabe administrari a activitatii de retail a bancii, sustin surse din piata.

“Activitatea de retail a bancii a avut rezultate slabe, prin pierderi mari, care au fost cauzate de un volum mare de credite care nu au fost rambursate”, au declarat sursele mentionate. Activitatea de retail a bancii este condusa, de la sfarsitul lui 2006, de vicepresedintele ceh Martin Skopek.

Banca Comerciala Romana a inceput anul trecut un amplu proces de restructurare. Acesta are ca scop consolidarea bancii in pozitia de lider al sistemului bancar romanesc, cresterea profitabilitatii bancii si alinierea la standardele grupului Erste Bank, din care face parte. Restructurarea presupune schimbari majore in structura de organizare a bancii, a personalului si a produselor si serviciilor noi ce vor fi oferite.

Tot pentru a sprijini activitatea de retail, Consiliul de Administratie al bancii a numit, la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, un nou presedinte executiv, Dominic Bruynseels. Noul presedinte a activat timp de 27 de ani in cadrul Barclays Bank. Cel mai recent, el a ocupat functia de Senior Executive Director al diviziei Barclays de Retail si Corporate Banking Global in Piete Emergente.

Bruynseels se va alatura conducerii BCR incepand cu 1 mai si va prelua conducerea efectiva a bancii dupa primirea aprobarilor din partea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Bruynseels il va inlocui pe actualul presedinte interimar, Manfred Wimmer, care a fost numit la 1 decembrie 2007 in locul lui Nicolae Danila, care s-a retras din functie dupa sapte ani in care a condus BCR.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.