Romania este expusa crizei creditelor

Economiile emergente din Europa de Est au cel mai ridicat nivel de vulnerabilitate in fata crizei globale a creditelor in timp ce tarile din America Latina si din Asia sunt mai bine protejate de declinul ipotecar din Statele Unite, se arata in raportul prezentat luni de analistii agentiei de evaluare financiara Standard & Poors.

Romania este printre cele mai vulnerabile tari din lume la criza creditelor.

“Vulnerabilitatea fiecarui stat se leaga in mod direct de gradul de dependenta al acestuia fata de fluxurile de capital strain destinate finantarii dezechilibrelor externe si evitarii crizei bilantului de plati”, se arata in raportul al S & P, care a clasificat economiile in cinci categorii, in functie de vulnerabilitatea la criza globala a creditelor.

“Optimismul cu privire la perspectivele Uniunii Europene si a convergentei economice din ultimii cinci ani a rezultat in dezechilibre economice neobisnuit de ample”, sustin analistii, adaugand ca un numar de state care se imprumuta in Europa de Est se confrunta cu simptome de supraincalzire economica din cauza imprumuturilor fara discriminare din sectoarele lor private.

Agentia de rating a evaluat economiile dupa criterii care includ cerintele pentru finantarile externe brute, precum si obligatiile estimate ale guvernelor in fata unei crize sistemice a bancilor ca procent din produsul intern brut.

Analistii financiar-bancari din Romania declarau saptamana trecuta ca scenariile apocaliptice ale unor analisti internationali si agentii de rating care vizeaza un deficit extern de 18%, o dobanda cheie de peste 12% si un curs de 4 lei/euro sunt nerealiste si sperie inutil investitorii.

“In ultima perioada, mass media a reflectat opiniile unor analisti straini care in esenta anticipau o agravare a problemelor cu care se confrunta Romania, situatie sintetizata prin: cresterea deficitului extern la 17-18%, cresterea dobanzii de politica monetara a BNR la peste 12%, deprecierea cursului EUR-RON la peste 4 si scaderea soliditatii sistemului bancar pana la limita de avarie. Astfel de evaluari pripite sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat vin intr-un moment in care nivelul de sensibilitate al investitorilor straini este destul de ridicat fata de toate tarile emergente”, sustineau reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

S&P a coborat in noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romaniei de la “stabila” la “negativa”, motivandu-si decizia prin adancirea dezechilibrelor externe, pe fondul adancirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

In prezent, ratingul Romaniei pentru imprumuturile in moneda straina este ‘BBB-/A-3’, iar cel pentru credite in lei ‘BBB/A-3’. Standard & Poor’s a anuntat saptamana trecuta ca mentine calificativele atribuite Romaniei, dar avertizeaza ca perspectiva de rating ramane negativa, reflectand riscurile unei posibile retrogradari, din cauza raspunsurilor neadecvate la adancirea dezechilibrelor macroeconomice ale tarii.

Sursa: Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.