Se dau primii bani din fondurile structurale

Consiliul Judetean Harghita si Gorj sunt primii beneficiari ai fondurilor structurale, proiectele finantate fiind in valoare de 25, respectiv 20 de milioane de euro. Prin aceste proiecte se vor finanta lucrarile de reabilitare a drumurilor judetene.

Pentru dezvoltarea regiunilor Romaniei i s-a alocat, in perioada 2007-2013, suma de 4,4 miliarde de euro. Banii sunt destinati reabilitarii infrastructurii de transport, educationale si de sanatate, imbunatatirii mediului de afaceri, valorificarii potentialului turistic si cultural si sunt alocati celor opt regiuni de dezvoltare, iar autoritatile locale ii vor putea cheltui pana in 2015.

Pana acum au fost depuse 124 de proiecte de dezvoltare regionala in valoare de 1,2 miliarde de euro. Regiunea cu cele mai multe proiecte depuse este cea de Nord-Est.

Astfel, pentru imbunatatirea infrastructurii de transport au fost depuse 36 de proiecte de catre autoritatile din Moldova, alte patru proiecte vizand imbunatatirea infrastructurii sociale, adica de sanatate si invatamant. Autoritatile din sud-estul tarii, urmatoarele pe lista, au depus 13 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de transport si sase pentru dezvoltarea sociala.

Valoarea celor 124 de proiecte aflate acum in evaluare este de peste 1,2 miliarde de euro, majoritatea fondurilor solicitate fiind pentru infrastructura de transport. Problema este ca pentru aceasta axa prioritara s-au depus proiecte in valoare mai mare decat alocarea de 876 milioane de euro.

Fondurile sunt distribuite diferentiat, in functie de gradul de dezvoltare a fiecarei regiuni, nivelul alocarilor fiind invers proportional cu cel al dezvoltarii regiunilor. Daca sud-vestul tarii va primi cei mai multi bani europeni pentru dezvoltare regionala, raportat pe cap de locuitor, bucurestenii si muntenii vor primi cel mai putin.

Astfel, oltenii primesc 258 de euro pentru fiecare locuitor, ei fiind urmati de banateni, cu 227 de euro. Locuitorilor poate celei mai sarace zone a tarii, Moldova, cu judetele Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau si Vaslui, le vor reveni cate 191 de euro de persoana.

In Crisana si Maramures ajung cate 190 de euro/locuitor, in sud-estul tarii (judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta) cate 200 de euro, iar in regiunea de centru a tarii cate 186 de euro/persoana. Cei mai putini bani ajung la cei care locuiesc in Bucuresti si in judetul Ilfov, adica 160 de euro pentru fiecare locuitor, dar si la munteni, care vor beneficia doar de 181 de euro.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top