Borbely: POR, primul program care demareaza finantari pentru infrastructura din fonduri structurale

Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Harghita dl. Bunta Levente Zoltan si dl. Ion Calinoiu, presedinte al Consiliului Judetean Gorj au semnat marti, 22 aprilie a.c., la Cluj, primele doua contracte de lucrari finantate in cadrul Programului Operational Regional.

Cele doua contracte se inscriu in domeniul de interventie 2.1 Reabilitarea si Modernizarea Retelei de Drumuri Judetene, Strazi Urbane-inclusiv Constructia/Reabilitarea soselelor de centura si au fost semnate la sfarsitul primului Comitet de Monitorizare al Programului Operational Regional desfasurat in afara Bucurestiului. La eveniment a participat domnul Anastasioss Bougas, seful Unitatii Romania a DG Regio-Comisia Europeana doamna Anna Horvath, secretar de stat in MDLPL.

“Ma bucur ca pot participa la acest moment cu adevarat istoric. Suntem primul program care demareaza finantari pentru infrastructura din fonduri structurale. Pana in acest moment sunt depuse 130 de proiecte in cadrul POR, dar eu astept si mai multe proiecte, diversificate, deoarece trebuie sa profitam de toate oportunitatile care sunt oferite de program” a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Primul contract, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Harghita vizeaza reabilitarea DJ 132 si are o valoare de 20.395.796,95 Euro din care fonduri FEDER nerambursabile 14.348.475,53 Euro, finantare de la bugetul national de 2.194.472,64 Euro si co-finantarea beneficiarului in valoare de 337.611,28 Euro.

Durata proiectului va fi de 20 de luni, perioada in care se vor realiza lucrari de terasamente la drum, suprastructura drumului, lucrari accesorii de tip santuri, trotuare, reabilitarea podetelor existente si executarea unui pod nou peste Homorodul Mic. In cadrul proiectului vor fi reabilitati cca. 26 km de drum judetean.

Al doilea contract are ca beneficiar Consiliul Judetean Gorj si vizeaza reabilitarea drumurilor judetene DJ 665 Curtisoara-Racovita km 0 +000-54+500 si DJ 675C Poienari-Baia de Fier km 0+000-4+300.

Valoarea contractului este de 28.161.993,29 Euro din care fonduri FEDER nerambursabile de 19.961.205,08, finantare de la bugetul national de 3.052.890,19 Euro si co-finantarea beneficiarului de 469.675,41 Euro. Durata de implementare a proiectului este de 32 de luni, perioada in care se vor reabilita 58,8 km de drumuri judetene, vor fi modernizate 53 de podete si va fi construit un podet nou. De asemenea vor fi executate sisteme de siguranta a traficului, iar podurile cu deschidere de peste 5 m vor fi reabilitate.

In cadrul Comitetului de Monitorizare a POR s-au discutat aspecte legate de stadiul implementarii Programului Operational Regional, perspectivele financiare si aprobarea Raportului Anual de Implementare al POR. A fost aprobat si Planul Multianual de Evaluare al Programului Operational Regional si a fost discutat stadiul activitatilor de comunicare.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.