Primele subventii europene pentru fermierii mureseni

Seful Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura Mures, Radu Ungureanu, a anuntat ca au fost virate primele plati directe pentru 10.000 de fermieri mureseni, dintre cei peste 36.000 care au depus dosare.

Ungureanu a spus ca fermierilor urmeaza sa le intre in conturi subventia europeana de 50,51 euro, pentru fiecare hectar de teren agricol, la care se adauga sprijinul acordat de statul roman prin intermediul platilor nationale complementare directe pe culturi, in valoare de 47 de euro/hectar. De asemenea, fermierii din zonele montane defavorizate primesc inca o subventie de 40 de euro/hectar.
“Fermierii trebuie sa verifice, in primul rand, daca au conturile active, deoarece multi si-au infiintat conturile bancare, dar nu au derulat nicio operatiune prin acestea. Daca nu sunt active conturile, banii se vor bloca intre trezorerie si bancile la care au fost deschise conturile”, a sustinut Radu Ungureanu.

Seful APIA Mures a accentuat faptul ca fermierii trebuie sa inteleaga ca sumele nu le vor intra in acelasi timp in cont, ci in transe, deoarece acestea vin din trei conturi diferite, Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si (FEADR) si bugetul national.

Radu Ungureanu a subliniat ca in prezent sunt in lucru inca 12.000 de dosare, dintre care 200 sunt ale marilor fermieri din judet, care au in exploatare suprafete de peste 50 ha. Acesta a spus ca exista si cazuri de sanctionare a fermierilor de catre Comisia Europeana, pentru supradeclarari sau alte nereguli constatate, insa numarul exact al acestora va fi cunoscut la finele acestei luni, cand se incheie plata subventiilor.

“Pana la 31 mai trebuie facute toate platile catre agricultori, iar pana atunci, fermierii trebuie sa depuna la APIA cererile pentru plata directa pe suprafata pentru anul 2008”, a precizat Ungureanu.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.