Asociatiile apicultorilor primesc bani europeni

Apicultorii vor putea obtine din acest an finantare din fonduri europene, prin Programul National Apicol. Banii pot fi utilizati pentru achizitia de familii de albine, conditia fiind ca fermierii sa fie organizati in forme asociative si sa detina un atestat care sa confirme ca au o pregatire profesionala in domeniu.

Beneficiarii programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizati in asociatii de crescatori de albine, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare.

Fondurile sunt disponibile pentru finantarea tratamentului de combatere a varoozei, boala specifica albinelor, si pentru achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine. Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri depuse de apicultor prin intermediul formei asociative din care face parte.

Pentru actiunile realizate in anul 2008, termenul limita de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a cererii si a documentelor aferente este de 1 august.

Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adauga o finantare egala de la Uniunea Europeana. Fondurile UE alocate anual pentru finantarea Programului National Apicol derulat in perioada 2008-2010 sunt de circa doua milioane Euro anual, la care se adauga alte doua milioane Euro de la bugetul de stat.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.