Precizari privind oportunitatile de finantare in domeniul culturii in cadrul Mecanismului Financiar SEE

Proiectele in domeniul culturii au diverse oportunitati de finantare in cadrul cererii de depunere de aplicatii pentru Mecanismul Financiar SEE, derulata in perioada 25 martie – 13 iunie a.c. Principalele categorii de oportunitati sunt exemplificate mai jos:

  • Proiectele care au ca obiectiv principal educatia / formarea profesionala pentru persoanele implicate in realizarea actului de cultura sau in scopul deprinderii de meserii traditionale, se pot incadra la Sectorul prioritar nr. 2 „Dezvoltarea resurselor umane printre altele prin promovarea educatiei si pregatirii profesionale, consolidarea capacitatii administrative sau de furnizare a serviciilor publice ale administratiei locale sau ale institutiilor sale, precum si a proceselor democratice care o sprijina”, Domeniul prioritar „Dezvoltarea atractivitatii, accesului la si a participarii la educatia vocationala si pregatirea profesionala”;
  • Proiectele care se adreseaza consolidarii capacitatii administrative a institutiilor publice din domeniul culturii sau a departamentelor de specialitate din cadrul institutiilor administratiei publice centrale sau locale se pot incadra la acelasi Sector prioritar anterior mentionat, la Domeniul prioritar „Dezvoltarea capacitatii administrative a autoritatilor publice centrale si locale, inclusiv in ceea ce priveste planificarea integrata si folosirea tehnologiei informatiei”;
  • Proiectele ce vizeaza obiective de patrimoniu mondial sau national (acele obiective care sunt inscrise pe lista UNESCO sau pe listele nationale – conform Ordinului MCC nr. 2314/2004) se pot incadra la Sectorul prioritar nr. 4 „Conservarea patrimoniului cultural european, inclusiv transportul public si regenerarea urbana”, Domeniul prioritar de interventie „Conservarea patrimoniului cultural european”.

Activitatile eligibile pe acest domeniu pot viza atat restaurarea, consolidarea, protectia si conservarea patrimoniului cultural mondial si national (urban sau rural), cat si alte activitati conexe legate de conservarea si valorificarea respectivelor obiective de patrimoniu, cum ar fi:

  • Dotari interioare si modernizari ale utilitatilor aferente obiectivelor de patrimoniu;

  • Dotari pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil;
  • Amenajare zone de protectie prin delimitarea si imprejmuirea obiectivelor de patrimoniu;
  • Reabilitare utilitati anexe (puncte de informare, reclame si indicatoare, s.a.).

In cadrul proiectelor vizand conservarea acestor obiective de patrimoniu, se pot introduce si o serie de activitati secundare (exemplu: organizarea unei expozitii sau a unui spectacol in incinta unui muzeu care se reabiliteaza), cu conditia ca acestea sa fie direct legate de obiectivul de patrimoniu in cauza si de conservarea sau valorificarea sa.

Este de mentionat ca, pentru acest domeniu de interventie, conform Ghidului solicitantului – sectiunea 7.1, pot depune proiecte numai solicitantii care sunt proprietari / administratori / concesionari ai respectivelor obiective de patrimoniu sau, in cazul parteneriatelor, unul dintre parteneri (nu neaparat liderul) trebuie sa fie proprietar / administrator / concesionar al obiectivului de patrimoniu vizat prin proiect.

Nu in ultimul rand, este de mentionat faptul ca, pe langa cererea deschisa de proiecte din perioada 25 martie – 13 iunie a.c., din Mecanismul Financiar SEE se va finanta si un Fond pentru ONG-uri cu o valoare de aproximativ 5 milioane Euro, pentru care activitatile de pregatire sunt in desfasurare, in vederea lansarii acestuia in perioada iunie – iulie a.c.

Din acest fond se va putea finanta o paleta larga de proiecte pentru ONG-uri in toate cele 4 sectoare prioritare, inclusiv cel privind conservarea patrimoniului cultural european. De asemenea, prin fondul dedicat ONG-urilor, se vor putea acorda si granturi cu o valoare mai mica de 250.000 Euro, inclusiv pentru proiectele ce privesc dezvoltarea capacitatii ONG-urilor.

Astfel, in cadrul domeniului cultural, gama de proiecte si activitati eligibile este foarte larga, incluzand atat actiuni de crestere a capacitatii administrative sau de educatie si formare profesionala in acest domeniu, cat si actiuni legate de restaurarea, consolidarea, protectia, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural mondial si national.

Sursa: Ministerul Culturii si Cultelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top