Discutii privind viitorul PAC in Delta Dunarii

In perioada 9 – 11 mai 2008, in Delta Dunarii (jud. Tulcea), a avut loc reuniunea informala a ministrilor agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Sud-Est: Slovenia – ca observator, in calitate de tara care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene – Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania.

Temele abordate in cadrul reuniunii au fost „controlul de sanatate” al reformei Politicii Agricole Comune – interventia la cereale, gestionarea riscurilor si modularea (transferul de fonduri de la Pilonul I – plati directe la Pilonul II – Dezvoltare Rurala), viitorul PAC.

Toate statele membre UE prezente la reuniune au fost de acord ca este necesara mentinerea sistemului de interventie – cel putin la cereale, deoarece situatia actuala de pe piata mondiala este una temporara, pe termen lung fiind nevoie de „plasa de siguranta” oferita de acesta.

Totodata, este nevoie de crearea unui sistem de gestionare nu doar a riscurilor cauzate de calamitati naturale, ci si a riscurilor comerciale. Luand in considerare situatia pietei cerealelor de anul trecut, o solutie ar fi crearea unei rezerve comunitare de cereale.

In ceea ce priveste modularea, majoritatea participantilor au fost de acord ca, pentru noile state membre, aceasta nu poate fi aplicata decat dupa egalizarea a nivelului platilor cu al celorlalti membri UE. in acest context, participantii au subliniat necesitatea accelerarii ritmului de egalizare a platilor directe.

Discutiile privind viitorul PAC au urmarit o trecere in revista a punctelor de vedere a invitatilor, discutiile oficiale pe aceasta tema urmand a fi deschise de Franta, odata cu preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Un alt punct de discutie a fost agricultura din fermele mici si capacitatea ei de a aproviziona pietele locale. Impactul pe care aceasta il poate avea asupra economiei poate fi considerabil, motiv pentru care trebuie cautate forme pentru a o sprijini.

Sursa: Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top