CE cere returnarea finantarii Phare pentru un proiect nerealizat

2008 este primul an in care Comunitatea Europeana a decis sa retraga o serie de finantari acordate Romaniei prin programul Phare. Este vorba de proiectul “Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses – Borsa”, in valoare totala de peste 15 milioane de euro.

Acest proiect, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Maramures, este finantat de UE prin programul Phare. Conform documentelor de finantare, contractul de lucrari a fost semnat pe 4 noiembrie 2004 si tot atunci au inceput si lucrarile propriu-zise. Conform acelorasi documente, intreg proiectul ar fi trebuit terminat la 1 martie 2007. Constructor a fost desemnat Efklidis SA, companie greceasca.

Comunitatea Europeana a finantat proiectul cu 5 milioane de euro, 1,66 milioane de euro au reprezentat contributia partii romane, iar alte 8,6 milioane de euro au reprezentat finantari din alte surse.

Aceste fonduri au fost suplimentate cu peste 18 milioane RON, contributie guvernamentala acordata prin hotarare de Guvern in 2007.

Proiectul nu este realizat nici macar pe un sfert, iar contractul cu constructorul grec a fost reziliat. Comunitatea Europeana a constatat ca o mare parte din fondurile pe care le-a alocat pentru proiect au fost cheltuite prost si a decis deja sa sanctioneze Romania pentru nerealizarea acestui proiect si sa ceara returnarea milioanelor de euro primite drept finantare Phare.

Sursa: Afaceri publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.