14 filme finantate de UE pe ecran la Cannes

Paisprezece pelicule, la realizarea carora Uniunea Europeana a contribuit, prin programul MEDIA, cu peste 900 000 de euro, vor putea fi vizionate la Festivalul international al filmului de la Cannes.

Inalta vizibilitate a filmului european se va sarbatori la 19 mai, cand pe Croazeta se marcheaza Ziua Europei si cand, la invitatia presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a comisarului european pentru mass-media Viviane Reding si a lui Gilles Jacob, presedintele festivalului, ministrii audiovizualului din tarile UE se vor reuni aici pentru a discuta despre cooperarea cinematografica internationala si pentru a aduce un omagiu deosebit cineastului portughez Manoel de Oliveira.

Manifestarile dedicate Zilei Europei de la Cannes vor fi prezidate anul acesta de regizorul roman Cristian Mungiu, castigatorul trofeului Palme d’Or la editia precedenta.

Presedintele Barroso va deschide reuniunea ministeriala de la 19 mai, plasata sub deviza multilingva “Cinema, Dianying yan, Kino, Chalchitra, Cine: Faurind o lume a schimburilor”. Ministri, realizatori si profesionisti din industria cinematografica vor discuta modalitatile de a intensifica schimburile audiovizuale intre tarile UE si de a valorifica noile acorduri comerciale si de cooperare dintre UE si alte zone ale lumii. Participantii vor cauta, de asemenea, noi mecanisme de stimulare a initiativelor comune ale distribuitorilor de film, ale operatorilor de sali si ale centrelor de formare profesionala cinematografica din Europa si din afara ei.

La dezbatere si-au confirmat deja prezenta 12 ministri, printre care cei din Franta, Germania, Letonia, Portugalia, Regatul Unit, Slovenia si Ungaria. Este asteptat si ministrul culturii din Croatia, primul stat candidat care s-a alaturat programului MEDIA prin documentele semnate nu de mult (IP/08/450).

Dintre peliculele cofinantate de MEDIA, doua au repurtat deja succese peste ocean anul acesta, cucerind premii Oscar – “Falsificatorii” (Die Fälscher/Austria-Germania), pentru cel mai bun film strain, si “La vie en rose” (La Mome/Franta), pentru cea mai buna actrita si cel mai bun machiaj (IP/08/298). Anul trecut, selectia de la Cannes a cuprins 11 productii sustinute financiar de UE (IP/07/676).

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.