Mega-proiectele de transport ale UE ameninta zonele protejate

Mega proiectele de transport ale UE ameninta peste o mie de zone naturale protejate din Europa, sustine o coalitie de grupuri ecologiste europene. Unele dintre cele mai rare specii de pasari din Europa, inclusiv gasca cu gat rosu si pelicanul cret, precum si o serie de habitate caracterizate prin biodiversitate ar putea fi puse in pericol de 21 de “proiecte prioritare” propuse de Reteaua Trans-europeana de Transport (TEN-T). TEN-T reprezinta cadrul UE pentru infrastructura de transport.

Adoptat initial in 1990, TEN-T urmareste sa conecteze zeci de mii de strazi, cai ferate si canale navigabile din Europa pana in 2020.

Spre exemplu, un proiect care urmareste sa inlature aproximativ 1.600 de kilometri de locuri inguste de pe coridorul Rin-Main-Dunare pentru a-i imbunatati navigabilitatea ar putea afecta negativ aproximativ 83 de zone naturale din Olanda, Belgia, Germania, Austria, Slovacia si Ungaria, precum si alte 48 de arii importante pentru pasari din Bulgaria si Romania.

Amenintarile sunt prezentate intr-un nou raport al Birdlife International care, alaturi de Transport si Mediu, Biroul European de Mediu si reteaua de monitorizare bancara CEE Bankwatch Network a prezentat marti (13 mai) rezultatele cercetarilor in fata Parlamentului European.

In principiu, grupurile ecologiste vad solutionarea problemei prin aplicarea legislatiei UE de mediu existente.

Dar acestea cer in plus sa fie luata in seama si biodiversitatea in faza incipienta a proiectului si solicita infiintarea unui “mecanism puternic” pentru solutionarea conflictelor dintre TEN-T si Natura 2000 si a unui sistem care sa monitorizeze cheltuielile cu proiectele de transport, pentru a se asigura ca UE nu finanteaza proiecte ce afecteaza zonele naturale.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.