Proiectele privind restaurarea si punerea in valoare a zonei istorice si culturale „Curtea Domneasca”, amenajarea traseelor de drumetie din jurul municipiului Piatra Neamt, amenajarea in scop turistic a ariei naturale protejate Lacul Cuejdel din comuna Garcina cat si modernizarea cailor de acces catre arealele turistice din Piatra Neamt reprezinta primele proiecte identificate de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor ca fiind viabile pentru finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013.
Aceasta recunoastere s-a materializat prin semnarea contractului cadru de finantare a celor patru proiecte cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Astfel, Primariei Piatra Neamt i-a fost alocata in Sedinta de Guvern din luna noiembrie a anului trecut suma de 2,57 milioane de lei noi in vederea pregatirii documentatiilor tehnico economice aferente celor patru proiecte. In baza contractelor cadru incheiate, primaria pietreana va primi de la Ministerul Dezvoltarii un avans in limita a 30 la suta din valoarea fiecarui contract, iar restul sumelor vor fi solicitate periodic de catre primarie, in baza decontului de cheltuieli. Contributia financiara din bugetul local in realizarea acestor obiective va fi de doar 2%, in timp ce 13% constituie contributia de la bugetul de stat, iar 85% din valoarea totala o reprezinta banii europeni.
In cazul proiectului de investitie „Amenajarea in scop turistic a ariei naturale protejate lacul Cuejdel” din comuna Garcina s-a impus incheierea unui parteneriat. Partenerii primariei sunt Consiliul Judetean Neamt si Consiliul Local al comunei Garcina, iar primaria pietreana este beneficiarul proiecului de investitii. In calitatea sa de beneficiar al proiectului de investitii, Primaria Piatra Neamt are obligatia de a organiza procedurile de achizitii publice pentru atribuirea contractului de sevicii privind elaborarea si revizuirea, daca este cazul, a documentatiilor tehnico-economice. Tot ca sarcina a municipalitatii se constituie si incheierea contractului de servicii, implementarea acestuia sau efectuarea platilor. De asemenea, primaria trebuie sa prevada in bugetul propriu sumele necesare realizarii investitiei, sa asigure obtinerea finantarii investitiei si sa implementeze proiectul.
Lacul Cuejdel este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, iar daca acest lucru este mai putin cunoscut se datoreaza tocmai faptului ca zona respectiva este neamenajata ca obiectiv turistic. Proiectul privind amenajarea acestuia isi propune insa atat protejarea si punerea in valoare a acestei zone, recunoscute pentru frumusetea sa, insa si cresterea economica a activitatilor turistice. La finalul proiectului, zona lacului Cuejdel va beneficia de drumuri de acces, de o zona de campare, trasee de drumetie si in mod evident de toate lucrarile tehnico-edilitare ce se impun pentru a se asigura functionalitatea acestei infrastructuri de turism. Durata acestui proiect este de 24 de luni, iar valoarea sa este de 5 milioane si jumatate de euro. Suma din bugetul local este de 110.00 de euro, 715.000 de euro vin de la bugetul de stat iar restul de 4.675.000 de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.