Esecuri SAPARD

Aproape 300 de contracte SAPARD au fost reziliate de la inceputul programului si pana la 1 mai. Cateva proiecte importante pe infrastructura rurala sunt in pericol de a cadea victime fie luptelor politice, fie dezinteresului autoritatilor locale.

Programul SAPARD se apropie de sfarsit. Romania mai are sa le plateasca beneficiarilor de fonduri aproximativ 400 de milioane de euro pana la 31 decembrie 2008. Chiar daca este considerat de autoritati un succes, programul a inregistrat si esecuri.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit afirma ca din cele 4.659 de contracte pana la 1 mai au fost reziliate 294 de contracte. Dintre acestea, 122 au fost reziliate la cererea beneficiarului, iar 137 pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Cel mai negru an a fost 2007, cand au fost reziliate 104 proiecte. Nu este insa exclus ca in 2008 numarul contractelor reziliate sa fie mai mare, mai ales ca pana la 1 mai au fost deja reziliate 45 de contracte.

Majoritatea proiectelor reziliate din cauza nerespectarii clauzelor contractuale au fost pe turismulul rural. Mult mai consecventi s-au dovedit cei care au investit in agricultura, in crearea de ferme ori modernizarea lor.

“Cele mai intarziate proiecte sunt cele din sectorul public, care privesc doua directii: infrastructura in mediu rural si drumuri forestiere. Din cele 308 consilii locale, care au beneficiat de fonduri SAPARD, sunt zece care nici pana la aceasta data nu au finalizat procedura de achizitii publice”, sustin reprezentantii APDRP.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.