Finantarea Phare pentru Agapia trebuie returnata

Proiectul pentru reabilitarea zonei turistice a manastirii Agapia finantat prin Phare nu a fost realizat nici macar pe jumatate, iar Romania trebuie sa inapoieze fondurile Phare Comunitatii Europene.

Contractul de lucrari pentru dezvoltarea zonei turistice a manastirii Agapia a fost semnat la data de 28 septembrie 2004, lucrarile urmand sa se finalizeze la 28 martie 2006. Beneficiarul proiectului era Consiliul Local Agapia, iar suma totala a proiectului era de aproape 5 milioane de euro. Din care, UE asigura o finantare de 3,2 milioane de euro, restul sumelor provenind de la nivel national.

Contractor a fost desemnat Diekat SA, care urma sa se ocupe de o lucrare extreme de complexa: reabilitarea fiecarui monument istoric prin subzidirea fundatiilor, restaurarea tavanelor, podelelor, zidurilor, cablajelor electrice si a cosurilor, reabilitarea strazilor si aleilor satului manastiresc, instalarea conductelor de apa a canalelor de colectare a apei in cazul calamitatilor, stabilizarea pantei si instalarea de puncte de colectare a deseurilor solide, construirea unei cladiri pe post de centru de informatii turistice pentru vizitatori precum si instalarea infrastructurii de apa si canalizare in zona administrativa a Agapiei.

In iulie 2006, adica dupa ce UE amuntase, deja, cu cateva luni termenul de finalizare, situatia in teren era romaneasca. Luiza Popescu, reprezentant al Delegatiei UE la Bucuresti un 2006 a verificat stadiul lucrarilor constatand ca nu se lucra nici la canalizare, nici la statia de epurare. Conform contractului de lucru, proiectul trebuia finalizat pe data de 8 iulie.

Conform reprezentantului Delegatiei UE in Romania, „angajatorul, respectiv Ministerul Integrarii Europene, ar trebui sa fie tinut la curent cu tot ce se intampla acolo, insa nici Diekat-ul si nici Inocsa (consultant al lucrarii) nu au reclamat problemele. Vom face un raport la Bruxelles si vom cere un audit pe proiect in executie. Este de preferat sa sistam lucrarile, decat sa fie distruse in continuare casutele”, afirma Luiza Popescu.

In cele din urma, lucrarile au fost abandonate si contractele reziliate. Dar, desi la Agapia proiectul nu a fost finalizat iar banii au fost, practic, aruncati pe fereastra, acum au aparut si complicatii juridice: intre Diekat si autoritatile romane exista un litigiu comercial la Curtea Internationala de Arbitraj Comercial de la Paris. Ceea ce nu scuteste Romania sa inapoieze banii Comisiei Europene.

Sursa: Afaceri Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top