Nemultumiti de APIA, fermierii doljeni ameninta cu blocarea drumurilor

Fermierii din Dolj ameninta cu proteste de amploare care vor consta in blocarea drumurilor importante cu tractoare agricole si in pichetarea sediului Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura din Craiova, fiind nemultumiti de activitatea APIA.

Presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dolj, Constantin Iancu, a declarat ca motivul pentru care fermierii au luat o astfel de decizie este acela ca foarte multi dintre ei sunt in stare de faliment sau incapacitate de plata, deoarece nu au intrat in posesia sumelor cuvenite, ajungand in aceasta situatie de criza din cauza managementului dezastruos al A.P.I.A. si ineficientei totale a activitatii acestei institutii.

“Creantele fermierilor fata de aceasta institutie se ridica la cifre astronomice si provin din sume nedecontate de A.P.I.A. pentru bonurile valorice – incasate la livrarea de input-uri pentru domeniu (seminte, ingrasaminte) si depuse la acest organism spre decontare, conform Ordinului M.AP.D.R. 687/2007, sume neincasate reprezentand sprijinul pe suprafata acordat conform OUG 125/2006. Intarzierile in efectuarea platilor catre fermieri sunt determinate de proasta activitate desfasurata de aceasta institutie, atat de catre functionari, cat si la nivel de conducere. Putem afirma ca dintre institutiile de stat cu a caror activitate fermierii intra in contact, A.P.I.A. este cea care s-a dovedit a fi institutia total nefunctionala”, a spus Iancu.

Acesta a acuzat APIA Dolj ca functionarii institutiei au avut intarzieri inadmisibile la solicitarea sumelor din bonuri valorice, cuprinse intre 30 si 60 zile de la data depunerii spre decontare, iar motivul invocat de conducere pentru justificarea acestor intarzieri in solicitarea sumelor din bonuri valorice era “nefunctionarea aplicatiei informatice”.

“In spatele acestui aparent motiv gasim de fapt realitatea: munca functionarilor facuta fara raspundere, fara productivitate, in maniera dezinteresata, precum si nepasarea si lipsa de abilitati manageriale ce caracterizeaza conducerea. In loc sa gaseasca solutii pentru cresterea operativitatii activitatii, pentru descongestionarea functionarii aplicatiei, conducerea A.P.I.A. a privit cu nepasare toate sesizarile scrise si verbale, neluand nici o masura”, a mai spus presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dolj.

Potrivit acestuia, ineficienta activitatii A.P.I.A. a facut ca nici pana acum, in luna mai 2008, producatorii agricoli sa nu isi incaseze sumele cuvenite din bonurile valorice depuse la decontare in perioada noiembrie 2007 – februarie 2008.

“Neacordarea avizului in urma controlului, asupra majoritatii cererilor depuse de fermieri in 2007 pentru plata unica pe suprafata, nici pana la momentul de fata, inseamna ca cererile nu se transmit la Bucuresti in vederea efectuarii platilor si nici nu se elibereaza adeverinte pentru obtinerea de credite. Acest lucru provoaca in mod expres intarzieri considerabile in incasarea sumelor de catre fermieri, mai mult acestia fiind frustrati si de dreptul prevazut de lege de a putea accesa credite in baza creantei detinute”, mai sustine Constantin Iancu.

Sursa: Agormanager.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.