Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa Alba

Proiectul pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a judetului Alba, finantat din fonduri Phare are o valoare de 8,4 milioane euro, din care 2,9 milioane din Phare, aproape 1 milion de euro, finantare nationala si peste 4,5 milioane de euro din alte surse.

Beneficiar al proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a judetului Alba a fost Consiliul Judetean Alba, prin intermediul Asociatei Apa Alba. Contractul de executie a lucrarilor a fost semnat pe data de 1 decembrie 2004, urmand ca finalizarea proiectului sa aiba loc la 1 iunie 2006. Lucrarea a fost atribuita contractorului JV Empedos – Eser. La mai mult de un an de zile de la data la care proiectul trebuia finalizat, insa, contractul a fost reziliat si sumele necesare au fost suplimentate de catre Guvern.

Motivele pentru care contractul de lucrari a fost reziliat cad exclusiv in sarcina contractorului, Asociatiei Apa Alba nefiind de acord sa suporte din surse proprii eventualele cheltuieli suplimentare in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate la un termen.

Asociatiei Apa Alba a venit si cu o propunere, respectiv consiliile locale se aratau dispuse sa execute lucrarile de reasfaltare, cu conditia ca acestea sa fie finantate din sursele de finantare pentru proiectul “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa un judetul Alba”, solicitand autoritatii contractante sa analizeze propunerea si sa ia o decizie cat mai curand.

In cele din urma, contractul cu Empedos a fost reziliat de partea romana, pentru “slaba mobilizare a constructorilor si abandonarea lucrarilor”. Motiv pentru care proiectul a esuat, din punctul de vedere al UE, acesta fiind si motivul pentru care Comunitatea Europeana cere Romaniei sa inapoieze banii contributie Phare. Pentru ca proiectul sa se termine, Guvernul a alocat inca 5,6 milioane RON pentru finalizarea proiectului, care ar urma sa aiba loc in 2009.

Sursa: Afaceri publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.