UE va imbunatati mecanismele de finantare a noilor membri

Comisia Europeana si o serie de institutii financiare vor coopera pentru aplicarea a trei proiecte privind facilitarea absorbtiei fondurilor europene de catre noii membri UE.

“Aceste initiative reprezinta o modificare fara precedent in relatiile dintre Comisia Europeana si institutiile de finantare”, a precizat Danuta Hubner reporterilor de la cotidianul Adevarul. Institutiile care se vor implica in aceste proiecte sunt Fondul European pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii (BEI). Executivul european si bancile in cauza vor colabora in procesul de directionare a fondurile UE catre diferite regiuni, pentru a sprijini crearea de noi locuri de munca, pregatirea proiectelor majore in domeniul infrastructurii si pentru a imbunatati accesul la finantare pentru cele 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii din UE. Comisarul european spune ca aceasta initiativa va imbunatati calitatea si eficienta finantarilor, iar statele noi, membre ale blocului comunitar, vor primi asistenta pentru realizarea proiectelor in parteneriat public-privat.

Primul-ministru socialist ungar, Ferenc Gyurcsany, a declarat ca intentioneaza sa rationalizeze utilizarea fondurilor pentru dezvoltare ale Uniunii Europene si sa reduca numarul functionarilor in noul sau guvern. Noul guvern vrea ca fondurile de dezvoltare sa nu mai fie dirijate de un ministru, ci de persoane provenind din lumea afacerilor si recunoscute la nivel international, a precizat premierul Gyurcsany. Sub presiunea Bruxelles-ului, premierul a anuntat in ultimele saptamani masuri pentru reducerea deficitului public al Ungariei. In acest context, seful guvernului de la Budapesta a anuntat ca, pana in anul 2008, va diminua efectivele ministerelor cu o treime, adica cu 2.000 de functionari din cei 7.500 de angajati.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.