In primele 2 luni de accesare a FEADR, au fost depuse peste 1800 de proiecte

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit in prima sesiune de depunere a proiectelor pentru Programul National pentru Dezvoltare Rurala, aferenta lunii martie si in sesiunea aferenta lunii aprilie, 1.855 proiecte, cu valoarea totala de peste 1,4 miliarde de euro.

In martie, numarul de proiecte depuse pe cele trei masuri FEADR a fost de 918, valoarea totala a acestora fiind de 728,71 milioane euro.

In sesiunea urmatoare, respectiv a lunii aprilie, numarul de proiecte depuse a fost la fel de ridicat, totalul fiind de 937 proiecte cu o valoare totala de 728,59 milioane euro. Asa cum era de asteptat, pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Masura 121) au fost depuse cele mai multe proiecte (1.430) in cele doua luni, avand valoarea totala de 557,11 milioane de euro.

O alta componenta care a suscitat interesul potentialilor beneficiari a fost cea pentru renovarea satelor (Masura 322), pentru care s-au depus 374 de proiecte, cu valoarea totala de 797,02 milioane de euro.

De asemenea, au fost depuse 51 proiecte pentru Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice” valoarea totala a acestora fiind de 103,14 milioane de euro.

“Suntem foarte multumiti de ritmul de depunere al proiectelor, iar angajatii Agentiei sunt pregatiti sa lucreze si sa sprijine eforturile celor care doresc sa acceseze fonduri nerambursabile pentru proiecte in agricultura si spatiul rurala, a mai tinut sa precizeze Laszlo-Attila Klarik, directorul general al APDRP.

Proiectele depuse si declarate conforme vor intra in etapa de evaluare.

Etapa de conformitate presupune verificarea cererii de finantare, daca a fost corect completata, daca ea contine si sunt corecte toate anexele tehnice si administrative in doua exemplare si daca cererea de finantare este prezentata in format electronic si tiparit.

Evaluarea, mai exact verificarea eligibilitatii proiectului, presupune verificarea eligibilitatii solicitantului, a criteriilor de eligibilitate si selectie specifice tipului de investitie, a bugetului indicativ al proiectului, a studiului de fezabilitate si a tuturor documentelor anexate.
Ulterior acestei etape, proiectele declarate eligibile, vor fi supuse unui sistem de selectie, in baza caruia fiecare proiect este punctat, conform unui set de criterii de selectie prezentat in Ghidul Solicitantului afferent fiecarui tip de investitie in parte.

Beneficiarii sunt notificati in cel mai scurt timp despre rezultatul acestui proces, indiferent daca proiectul a fost sau nu admis spre finantare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.